Външният министър Екатерина Захариева осъди изложбата в Руския културно-информационен център

...
Външният министър Екатерина Захариева осъди изложбата в Руския културно-информационен център
Коментари Харесай

И Външно се възмути от руската изложба

Външният министър Екатерина Захариева осъди изложбата в Руския културно-информационен център в София, която показа славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската писменост, основатели на църковнославянския език и просветители на Русия.

" Мога да кажа, че напълно поддържаме мнението и позицията на Българска академия на науките и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изрекоха по тази тематика. Ще реагираме посредством Министерство на културата - това е нашето предложение, да изпратим тези неща, техните позиции - на учените, надлежно и на България, до културния център в действителност, който е провел тази галерия ", разяснява Захариева.

Представянето на братята Кирил и Методий като съветски просветители възмути български историци и общественици.

В сряда Българската академия на науките (БАН) дефинира изложбата като " неприемлива замяна на исторически и езикови обстоятелства ".

" Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните изказвания, че светите братя са основали църковнославянския език и са популяризирали просветата в Русия, е неприемливо изкривяване на историческата и научната истина, най-малкото заради обстоятелството, че църковнославянският е съветска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий в никакъв случай не са стъпвали където и да било по съветските земи ", показаха от Българска академия на науките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР