Външният министър Екатерина Захариева изрази пълна подкрепа и солидарност с

...
Външният министър Екатерина Захариева изрази пълна подкрепа и солидарност с
Коментари Харесай

За Италия коронавирусът е сравним с война

Външният министър Екатерина Захариева изрази цялостна поддръжка и взаимност с Италия в борбата ѝ с ковид в телефонен диалог с италианския си сътрудник Луиджи ди Майо. Двамата разискаха рецесията с пандемията от COVID-19 в България и Италия и ограниченията, които се взимат против нея на национално и общоевропейско равнище.

Захариева акцентира нуждата от общоевропейско съгласуване на дейностите и експертизата за справяне с разпространяването на ковид. Ди Майо пък съпостави обстановката с ковид с война и посочи нуждата от помощ за страната му, най-тежко потърпевша от ковид в Европа. В момента Италия се нуждае от 100 млн. маски на месец, изпитва дефицит на медицински сестри и лекари, защото доста от тях самите са инфектирани.

Българският външен министър пое ангажимент след облекчаване на потребностите от маски на българския пазар, координирано с министерството на стопанската система, Италия да бъде една от първите страни в Европейски Съюз, на които ще бъде предоставена опция за импорт на маски от български производители.

Луиджи Ди Майо благодари на Бойко Борисов и на Екатерина Захариева за солидарността и поддръжката. Той увери, че България може да разчита на експертна здравна информация от Италия от опита ѝ в битката с заболяването.

Двамата министри разискаха и затруднената обстановката с превозването на артикули през сухопътните граници на Европейския съюз като подчертаха нуждата да бъдат изпълнявани рекомендациите на Европейската комисия за „ зелени коридори “ за транспорт на артикули и за пътешестване на жители на съюза.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР