Външните участници в конфликта в Либия ще започнат да се

Външните участници в конфликта в Либия ще започнат да се ...

Доставките на оръжия и подкрепата за воюващите страни в Либия спират, обяви ООН.Външните участници в конфликта в Либия ще започнат да се придържат към оръжейното ембарго, наложено заради войната, и ще спрат да поддържат враждуващите страни. Това съобщиха генералният секретар Ангела Меркел и генералният секретар Антониу Гутериш в заключителните думи на конференция за либийската криза в Берлин.

Според сп. "Шпигел" всички участници на срещата са се обвързали с тези задължения. В цитирано от няколко медии комюнике страните са се съгласили и че конфликтът не може да се реши по военен път, тъй като подобен сценарий само би усилил страданята на жителите. Точните думи, цитирани от "Шпигел", са: "Ангажираме се да се въздържаме от намеса във въоръжения конфликт или във вътрешните либийски въпроси."

Ако може да се спази, ангажиментът в комюникето, подписано от 16 държави, би бил голяма стъпка в продължаващата години война, тъй като дведе враждуващи страни - Правителството на националното съгласие (ПНС) на Файез ас Сарадж и Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар се подкрепят от държави в Европа, Африка и Близкия изток.

Лидерите на Турция, Русия и Египет, заедно с представителите на Катар и Обединените арабски емирства, които бяха на срещата, заедно поддържат различни играчи в конфликта, с оръжия, военни, наемници или логистична подкрепа. Разнопосочни от известно време са и позициите на активни европейски сили като Италия и Франция (повече четете тук). След срещата френският президент Еманюел Макрон обърна специално внимание на пристигащите в Триполи наемници от Сирия, изпратени от Турция в подкрепа на Сарадж. "Това трябва да спре," каза той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, германският канцлер АНгела МЕркел и външният министър Хайко Маас след заключителния брифинг в Берлин.
© Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, германският канцлер АНгела МЕркел и външният министър Хайко Маас след заключителния брифинг в Берлин.

"Не можем да осъществяваме мониторинг върху нещо, което не съществува," каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, попитан как точно ще се осъществява монитор. Италия, която се опитва да си върне водещата роля в либийската криза, е на друго мнение - премиерът ѝ Джузепе Конте даде да се разбере, че Рим е готов да играе важна роля в мониторинга на всяко споразумение за примирие.

Случващото се е "тотално нарушение на международното право" и Съветът за сигурност на ООН вече трябва да подхожда по-отговорно към случаите на престъпването му.

Конференция за Либия без либийците

Самите Сарадж и Хафтар, макар и присъстващи в германската столица за събитието, дори не се срещнаха в една и съща стая в и на практика конференцията бе между нелибийски играчи, опитващи се да изяснят подхода си към двете страни. Арабски медии отбелязват, че въпреки присъствието на редица представители от Близкия изток и Северна Африка арабският дори не е бил работен език по време на заседанията и заключителното изявление.

Към момента на приключване на конференцията, изглежда, е в сила крехко и многократно нарушавано примирие, което силите на Хафтар обявиха, че няма да подпишат и спазват, но към което, според международни дипломати, са изразили желание да се поддържат. Става въпрос за офанзивата срещу столицата Триполи, която ЛНА, контролираща по-голямата част от либийската територия, води от април насам с променлив успех.

Сарадж обяви преди началото на форума в Берлин, че не вярва на никакви декларации за примирие и ще защитава Триполи докрай, ако атаката продължи: "Дългият опит ни кара да се съмняваме в намеренията, сериозността, и ангажимента на другата страна."

Безпокойство по време на конференцията събуди и блокажът на петролни терминали в Либия, свил износа на страната с 800 хил. барела дневно. Към момента на приключване на събитието блокадата, организирана от поддръжници на Хафтар, продължава.

Източник: dnevnik.bg