Външните участници в конфликта в Либия ще започнат да се

...
Външните участници в конфликта в Либия ще започнат да се
Коментари Харесай

Доставките на оръжия и подкрепата за воюващите страни в Либия спират, обяви ООН

Външните участници в спора в Либия ще стартират да се придържат към оръжейното ембарго, наложено поради войната, и ще спрат да поддържат враждуващите страни. Това оповестиха генералният секретар Ангела Меркел и генералният секретар Антониу Гутериш в заключителните думи на конференция за либийската рецесия в Берлин.

Според сп. " Шпигел " всички участници на срещата са се обвързали с тези отговорности. В представено от няколко медии официално съобщение страните са се съгласили и че спорът не може да се реши по боен път, защото сходен сюжет единствено би усилил страданята на жителите. Точните думи, представени от " Шпигел ", са: " Ангажираме се да се въздържаме от интервенция във въоръжения спор или във вътрешните либийски въпроси. "

Ако може да се съблюдава, задължението в официалното съобщение, подписано от 16 страни, би бил огромна стъпка в продължаващата години война, защото дведе враждуващи страни - Правителството на националното единодушие (ПНС) на Файез ас Сарадж и Либийската национална войска (ЛНА) на Халифа Хафтар се поддържат от страни в Европа, Африка и Близкия изток.

Лидерите на Турция, Русия и Египет, дружно с представителите на Катар и Обединените арабски емирства, които бяха на срещата, дружно поддържат разнообразни играчи в спора, с оръжия, военни, наемници или логистична поддръжка. Разнопосочни от известно време са и позициите на дейни европейски сили като Италия и Франция (повече четете тук). След срещата френският президент Еманюел Макрон обърна особено внимание на идващите в Триполи наемници от Сирия, изпратени от Турция в поддръжка на Сарадж. " Това би трябвало да спре, " сподели той.

 Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, немският канцлер АНгела МЕркел и външният министър Хайко Маас след заключителния брифинг в Берлин.
© Reuters

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, немският канцлер АНгела МЕркел и външният министър Хайко Маас след заключителния брифинг в Берлин.

" Не можем да реализираме мониторинг върху нещо, което не съществува, " сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, запитан по какъв начин тъкмо ще се реализира екран. Италия, която се пробва да си върне водещата роля в либийската рецесия, е на друго мнение - министър председателят ѝ Джузепе Конте даде да се разбере, че Рим е подготвен да играе значима роля в мониторинга на всяко съглашение за помирение.

Случващото се е " тотално нарушаване на интернационалното право " и Съветът за сигурност на Организация на обединените нации към този момент би трябвало да подхожда по-отговорно към случаите на престъпването му.

Конференция за Либия без либийците

Самите Сарадж и Хафтар, въпреки и присъстващи в немската столица за събитието, даже не се срещнаха в една и съща стая в и на процедура конференцията бе сред нелибийски играчи, опитващи се да изяснят метода си към двете страни. Арабски медии означават, че макар наличието на редица представители от Близкия изток и Северна Африка арабският даже не е бил работен език по време на съвещанията и заключителното изказване.

Към момента на привършване на конференцията, наподобява, е в действие нежно и неведнъж нарушавано помирение, което силите на Хафтар оповестиха, че няма да подпишат и съблюдават, само че към което, съгласно интернационалните дипломати, са изразили предпочитание да се поддържат. Става въпрос за офанзивата против столицата Триполи, която ЛНА, контролираща по-голямата част от либийската територия, води от април насам с изменчив триумф.

Сарадж разгласи преди началото на форума в Берлин, че не има вяра на никакви заявления за помирение и ще пази Триполи до дъно, в случай че офанзивата продължи: " Дългият опит ни кара да се съмняваме в желанията, сериозността, и уговорката на другата страна. "

Безпокойство по време на конференцията разсъни и блокажът на петролни терминали в Либия, свил износа на страната с 800 хиляди барела на ден. Към момента на привършване на събитието блокадата, проведена от поддръжници на Хафтар, продължава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР