Външните министри от ЕС подготвят нови санкции за МоскваСпоред Песков

...
Външните министри от ЕС подготвят нови санкции за МоскваСпоред Песков
Коментари Харесай

Кремъл: Петролно ембарго за Русия ще удари Европа

Външните министри от Европейски Съюз приготвят нови наказания за Москва
Според Песков още няма сериозен прогрес в договарянията по рецесията

Среща Путин-Зеленски единствено при съответен напредък

Европа ще пострада тежко от въвеждането на ембарго върху съветския нефт. То ще нанесе удар по енергийния баланс на континента, само че няма да повлияе на Съединени американски щати. Това съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс.

Изявлението му пристигна в навечерието на срещата на външните министри от Европейски Съюз в Брюксел, на която те трябваше да обсъдят възможни нови наказания против Москва, в това число и налагане на ембарго върху вноса на съветски нефт.

Песков уточни, че въпросът за ембаргото върху петрола е комплицирана тематика. “Подобно ембарго би се отразило доста съществено на международния петролен пазар, ще се отрази доста зле на енергийния баланс на Европейския континент. Нищо няма да се промени за американците и те ще се усещат доста по-добре от европейците. Това би било тежко за европейците - такова решение би засегнало всички”, акцентира Песков.

Решението за налагане на спомагателни наказания ще господства и взимането му няма да е елементарно, сподели посланик от Европейски Съюз преди началото на днешната срещана външните министри. Те заседаваха преди идните след дни интензивни диалози сред западните съдружници по рецесията в Украйна - среща на високо ниво на Европейски Съюз, среща на високо ниво на НАТО и диалози на Г-7.

Полша и балтийските страни упорстват за по-тежки наказания, в това число възбрана за импорт на съветски нефт и газ в Европейски Съюз. Германия обаче, която е мощно подвластна от съветски енергоносители, както и няколко други членки на Европейски Съюз, са срещу.

“Неизбежно е да стартираме да приказваме за енергийния бранш и несъмнено можем да приказваме за петрола, тъй като той е най-големият източник на доходи в бюджета на Русия”, съобщи литовският посланик №1 Габриелюс Ландсбергис при идването си през днешния ден в Брюксел. Той уточни, че доверието в Запада е под въпрос. “Не можем да се изморим от налагането на наказания, не можем да се изморим от даването на подпомагане и помощ на Украйна”, добави Ландсбергис.

“Това не е война, а необмислено заличаване. Войната въпреки всичко има някакви правила. Ще помислим за нови наказания против Русия, изключително в региона на енергетиката”, съобщи през днешния ден Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна насочи апел към Европа да спре всякаква търговия с Русия. “Без търговия с вас, с вашите компании и вашите банки Русия няма да има повече пари за тази война”, уточни във видеоизявление Зеленски.

Междувременно през днешния ден по видеовръзка се организира следващият тур от договаряния сред Москва и Киев. Първоначално се състояло 90-минутно съвещание, след което работните групи траяли срещите си, заяви депутатът от украинската Върховна рада Давид Арахамия, който е член на украинската делегация.

Кремъл обаче упрекна украинските представители, че употребяват паузите в хода на договарянията, с цел да се прегрупират. “Всяко прекъсване на договарянията се употребява от националистическите елементи за прегрупиране и за продължение на офанзивите против съветските военни”, уточни Песков. И акцентира, че “това се е случвало неведнъж и затова усложнява процеса”.

Песков също така съобщи, че към момента няма забележителен пробив в мирните договаряния и прикани страните, които имат въздействие в Украйна, да го употребяват, с цел да накарат Киев да заеме по-конструктивна позиция. И добави, че с цел да се организира среща сред президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски, първо би трябвало да има забележителен прогрес в договарянията.
Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова: Българите не поддържат политиката на държавното управление си за Украйна
Изгонените дипломати напуснаха София



Народът на България не поддържа нито риториката, нито дейностите на държавното управление на страната във връзка с специфичната интервенция в Украйна. Това съобщи посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова в изявление за съветския тв канал “Россия 24”, представена от РИА “Новости”.

Митрофанова означи, че по време на визитата в България на американския защитителен министър Лойд Остин в края на предходната седмица в огромните български градове, в това число Варна и София, са се провели антинатовски протест в поддръжка на Русия. “Получаваме и писма за поддръжка, а в интернет доста хора сами превеждат уеб страници ни от съветски на български”, акцентира Митрофанова. Като посочи, че към такава позиция се придържа не целият български народ, а болшинството българи.

Междувременно през днешния ден съветското посолство в България заяви, че десетте съветски дипломати, оповестени от българските управляващи за личност нон грата, са напуснали страната ни. “Нашите дипломати и членовете на техните фамилии напуснаха територията на България през днешния ден, в открития срок”, сподели пред ТАСС представител на посолството.

България разгласи на 18 март 10 съветски дипломати, упълномощени у нас, за личност нон грата, като им даде 72-часов период да изоставен страната. Посочените чиновници на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, уточни Министерство на външните работи.

Митрофанова разяснява и този проблем, като уточни, че Москва ще отговори. “Ще реагираме надлежно, по този начин да се каже. Реакцията може да бъде и асиметрична”, означи Митрофанова. И добави, че българските управляващи не са обяснили аргументите за експулсирането на дипломатите. “Знаете ли, никой не изяснява нищо сега. Отминаха дните, когато в дипломатическата процедура се експулсираха единствено дипломати, “хванати на местопрестъплението” за, да кажем, присъединяване в действия несъвместими с дипломатическата активност. Сега никой не изяснява нищо”, съобщи Митрофанова.

Отхвърли ултиматума на Москва
Киев отхвърли да сдаде Мариупол
Градът е обсаден от седмици



Търговски център в Киев бе подложен през днешния ден на ракетен обстрел, оповестява се за шест жертви.

Украйна отхвърли настояването на Русия военните ѝ в Мариупол да се предадат, с цел да отвори филантропични коридори за жителите на града, обсаден от седмици от съветските сили, съобщи Би Би Си.

“Не може да става и дума за предаване на Мариупол”, отсече украинската вицепремиерка Ирина Верешчук. “Не може да става и дума за никакво предаване на оръжие. Вече информирахме съветската страна за това”, добави Верешчук. И прикани съветската войска да отвори филантропични коридори за цивилните.

Думите ѝ бяха в отговор на отправения късно в неделя ултиматум от съветската страна. Тя призна, че в Мариупол се случва “ужасна филантропична катастрофа” и предложи на украинските сили да сложат оръжие и да го изоставен. На тези, които го сторят, ще бъде позволено да излязат от града. А по-късно се предвиждаше отваряне на коридори за цивилното население.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, шеф на съветския Национален център за ръководство на защитата, уточни, че украински националисти и “неонацисти” са виновни за всеобщ гнет и голям брой убийства в Мариупол.

Преди нашествието популацията на града бе към 400 000 души, в този момент блокирани там остават към 300 000. От първите дни на съветското навлизане жителите му нямат доставки на храна и медикаменти, нямат ток и питейна вода, прекратени са и връзките.



Обяви активността им за “екстремистка”
Руски съд забрани фейсбук и инстаграм
Решението влиза в действие неотложно



Facebook и инстаграм на “Мета” към този момент са неразрешени в Русия поради “екстремистка” активност.

Тверският областен съд в Москва призна през днешния ден за “екстремистка” активността на обществените мрежи инстаграм и фейсбук на компанията майка “Мета платформс” и ги забрани на територията на Русия, съобщи ТАСС.

Съдията Олга Солопова съобщи, че е задоволен искът на Главната прокуратура. Решението на съда влиза в действие неотложно, добави тя.

Приложението за продан на известия “Уотсап”, което също е благосъстоятелност на “Мета”, ще може да продължи да действа на съветска територия, посочи ТАСС.

Ройтерс напомня, че Русия към този момент е блокирала за съветски консуматори фейсбук, който пък спря достъпа на съветски медии до платформата си.

Забраната на инстаграм идва, откакто “Мета” разреши на консуматори в Украйна да разгласяват известия с апели за принуждение против Владимир Путин и съветските войски, изпратени в Украйна на 24 февруари, когато стартира нашествието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР