Външните министри не се разбраха за присъединителните преговори с Албания

...
Външните министри не се разбраха за присъединителните преговори с Албания
Коментари Харесай

Без решение за членството на Северна Македония и Албания, лидерите на ЕС поемат казуса

Външните министри не се схванаха за присъединителните договаряния с Албания и Северна Македония. Това заяви след края на съвещанието в Люксембург Тути Тупурайнен от финландското председателство на Съвета, представен от BTV.
Общо 25 от 28 страни в Европейски Съюз са подкрепили определянето на дата, посочи на конференция еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан.
Позицията на България е поддръжка, само че с условия - да бъдат решени противоречивите исторически въпроси.
Сега въпросът се трансферира към държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз, които ще заседават в Брюксел в края на седмицата.
За пръв път въпросът ще бъде разискван на най-високо ниво, уточни Тути.
По думите на Хан ще бъде обезсърчаващо, в случай че Европейският съвет също не вземе позитивно решение. Еврокомисарят прикани двете страни и техните жители да не се разколебават за пътя си към Европейски Съюз. Според него Скопие и Тирана би трябвало да се готвят за начало на договарянията с глави 23 и 24, свързани с върховенството на закона.
Мисля, че способствах доста и през днешния ден съм доста отчаян, съобщи Хан. Той се извини на жителите на двете страни, че през днешния ден няма добра вест. Все още имам вяра, че тази седмица може да има позитивен резултат.
Обикновено страните, признати в Европейски Съюз, са сдържани към продължение на разширението на Общността, изясни той.
По-рано стана ясно, че диалозите през днешния ден в Люксембург са били тежки. Франция не е трансформирала позицията си и оповестила, че на този стадий е твърдо срещу. Холандският външен министър също е подчертал, че Република Северна Македония и Албания не са подготвени за начало на договаряния за еврочленство.
Затова Финландия, която ръководи Европейски Съюз сега,  публично е сложила на масата разделянето на преговорния развой на двете страни. Предложението обаче било посрещнато със песимизъм, който в последна сметка блокирал договарянията на външните министри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР