Външните министри на страните членки Европейския съюз предупредиха Русия с

...
Външните министри на страните членки Европейския съюз предупредиха Русия с
Коментари Харесай

ЕС предупреди Русия с твърд отговор, докато кризата в Украйна се задълбочава

Външните министри на страните членки Европейския съюз предизвестиха Русия с " твърда " реакция, опасявайки се, че хакерска атака против Украйна може да приготвя почвата за военни дейности на Москва против нейния комшия осведоми " Франс прес ".

Дори преди днешната хакерска офанзива против основни уеб сайтове на украинското държавно управление, европейски министри предизвестиха, че хакерски атаки могат да предшестват или съпровождат военно навлизане, което Русия може да възнамерява, откакто струпа към 100 000 бойци на границата с Украйна.

Конфликтът с Русия е " сериозен, по-сериозен от всичко, което сме виждали през последните години ", акцентира пред кореспонденти австрийският външен министър Александър Шаленберг на среща на първите дипломати на страните членки на Европейски Съюз във френския град Брест.

" Някои споделят, че хакерската атака може да бъде въведения за други действия, военни действия ", означи той.

Шведската външна министърка Ан Линде означи: " Точно това е нещото, за което предупреждавахме и от което се опасяваме. Ако има офанзиви против Украйна, ние ще бъдем доста сурови и доста безапелационни и твърди в нашия отговор. "

Друг европейски външен министър, който е изискал да не бъде разпознат, с цел да приказва по-свободно, е споделил пред Агенция Франс Прес: " Нашето разбиране е, че съществува риск от съветска интервенция в Украйна и би трябвало да сме подготвени да реагираме. "

Когато Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 година, " лиши ни седмици, с цел да се споразумеем за нашия отговор, това не може да се повтори ", показал министърът.

Междувременно Европейски Съюз се е мобилизирал, с цел да помогне на Украйна да се оправи с хакерската атака, увери висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Борел съобщи, че Комитетът по политика и сигурност на Европейски Съюз ще се събере по-късно през днешния ден за незабавна среща по отношение на офанзивата и също по този начин се задейства киберзвеното за бързо реагиране на Европейски Съюз.

" Ние активизираме всичките си запаси, с цел да помогнем на Украйна да се оправи с този тип хакерска атака ", уточни Борел.

Министрите не оставиха никакво подозрение, че подозират, че Русия стои зад хакерската атака. " Можете да си визиите кой е направил това ", означи Борел, признавайки обаче, че " нямаме доказателства ".

Министрите обявиха, че глобите против Русия са измежду разновидностите на масата за увещание на президента Владимир Путин, че навлизане в Украйна ще има тежки последици за Москва.

" Нашата цел е да възпираме Русия ", сподели френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, чиято страна сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

" Имаме обща решителност да действаме ", сподели той

Германският външен министър Аналена Бербок сподели, че към момента има място за дипломация с Русия.

" Особено в моменти на рецесия дипломацията изисква доста устойчивост, самообладание и здрави нерви ", сподели тя пред кореспонденти.

Бербок, който би трябвало да се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров във вторник в Москва, добави: " Правим всичко, с цел да избегнем всяка по-нататъшна ескалация ".

Тя сподели, че пътуването е част от напъните " да се употребява всеки вероятен канал за връзка ".

Посланикът на Съединените щати в НАТО приветства мобилизацията на Европейски Съюз за Украйна, като сподели, че това е скъпо допълнение към личните качества на отбранителния алианс.

" В Брюксел, в Европейския съюз, в този момент се построява действителен потенциал, който да се съчетае с дълбочината на знанията, експертизата и инструментариума на НАТО ", сподели Джулиан Смит пред кореспонденти в Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР