Външните министри на Сърбия и Хърватия Ивица Дачич и Гордан

...
Външните министри на Сърбия и Хърватия Ивица Дачич и Гордан
Коментари Харесай

Външните министри на Сърбия и Хърватия със стъпки за задълбочаване на отношенията

Външните министри на Сърбия и Хърватия Ивица Дачич и Гордан Гърлич Радман договориха стъпките, които са нужни за подготовка за бъдеща двустранна среща сред тях, ориентирана към намаляване на разногласията от предишното и разрешаване на отворените въпроси, които да не бъдат прехвърляни на идващите генерации, заяви ХИНА, представена от Българска телеграфна агенция.

Двамата министри се срещнаха през вчерашния ден в Суботица, Северна Сърбия, във връзка обичаен празник, който буневците провеждат през януари годишно от 1879 година Буневците са етнографска група, населяваща най-вече региона Бачка в Северна Сърбия и Южна Унгария, забележителна част от които се самоопределят като хървати.

„ Ние би трябвало да работим и да си сътрудничим в полза на жителите и на двете страни, тъй като нашите жители чакат от нас връзките ни да се развиват, изключително поради рецесиите в близост “, сподели Гърлич Радман.

Двамата министри се договориха, че през идващите месеци екипите им ще създадат обзор на отворените въпроси, с цел да приготвят диалози на министерско ниво.

От своя страна Дачич съобщи, че рамката за справяне с тези въпроси ще бъдат диалозите, които организираха сръбският президент Александър Вучич и хърватският министър председател Андрей Пленкович неотдавна в Давос.

Хърватия поддържа Сърбия по европейския й път, само че остават някои въпроси, които би трябвало да бъдат решени, сподели Гърлич Радман и уточни върховенството на закона, безследно изчезналите по време на войната в някогашна Югославия, хърватските военнопленници, държани в сръбски лагери при започване на 90-те години и процесите за военни закононарушения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР