Външните министри на НАТО обсъдиха в Брюксел подготовката на предстоящата

...
Външните министри на НАТО обсъдиха в Брюксел подготовката на предстоящата
Коментари Харесай

Захариева се похвали пред НАТО колко много харчим за отбрана

Външните министри на НАТО разискаха в Брюксел подготовката на идната среща на водачите на организацията в Лондон през декември, с която ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. На срещата през днешния ден в Брюксел България бе показана от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от Министерство на външните работи.
" В годината, в която означаваме 15 година от приемането на България в НАТО и 30 година от рухването на Берлинската стена, може да кажем, че Алиансът е най-успешният политически и защитителен съюз, а България е виновен член, който прецизно извършва своите задължения.
Днес е значимо да покажем, че макар разликите, които се появяват от време на време, Съюзът остава обединен. Не си представям защитата на България без НАТО, която подсигурява сигурността на близо един милиард души ", сподели Екатерина Захариева.
Министрите разискаха справедливото шерване на тежестите и отговорностите. Съюзниците означават сериозен прогрес в сходство с поетите задължения от Срещата на върха в Уелс през 2014 година
" България тази година надвиши 3% от Брутният вътрешен продукт в разноските си за защита, като дружно с останалите съдружници отчитаме над 100 милиарда $ повече вложения в защитата до края на 2020 година Страната ни влага запас освен в покупката на нови бойни самолети F-16, а и в усилване на качествата на сухопътните и военноморските ни сили ", означи още министър Захариева.
В подтекста на по-нататъшното подсилване на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО министрите разискаха усилването на съюзните качества в региона на кибер защитата и противодействието на хибридните закани, както и аспекти на районната сигурност, в това число в Черноморския район.
Съюзниците също по този начин отделиха внимание на въпроси, свързани с противодействието на тероризма. Министрите взеха решение Космосът да бъде разгласен като пето оперативно пространство, наред с въздушното, земното, морското и кибер пространството. Това решение има напълно защитителен темперамент и е в сходство с интернационалното право.
По време на работната вечеря министрите на външните работи разискаха стратегически въпроси като провокациите пред сигурността, произлизащи от Русия, бъдещето на контрола на въоръженията, следствията от възходящата роля на Китай на световната сцена, както и въпроси на енергийната сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР