Външните министри на Македония и Гърция заявиха, че са постигнали

...
Външните министри на Македония и Гърция заявиха, че са постигнали
Коментари Харесай

Гърция и Македония обявиха напредък в преговорите за името на БЮРМ

Външните министри на Македония и Гърция обявиха, че са постигнали прогрес в договарянията, целящи разрешаване на разногласието за името сред двете страни до края на юни, оповестява " Асошиейтед прес ".

Македонският външен министър Никола Димитров и гръцкият му сътрудник Никос Кодзиас се срещнаха в македонския курортен град Охрид в югозападната част на Македония като част от договарянията, които се организират под егидата на Организация на обединените нации.

" Нашите полемики бяха откровени и обгърнаха всички въпроси, предмет на договарянията - по някои е реализиран прогрес, по други разликите остават ", разкри Димитров.

 Остават неразрешени въпроси в разногласието за името на Македония
Остават неразрешени въпроси в разногласието за името на Македония

Въпреки това медиаторът на Организация на обединените нации бил оптимист за бъдещето

Гърция упреква някогашната югославска република, че има искания към част от нейната територия и антично завещание и желае дребната западнобалканска страна да добави определител - като " Северна " или " Нова " - към името Македония. И двете страни се ангажираха с смяна на името, само че остават в несъгласие за конституционните гаранции и описанията на етническата принадлежност и езика .

Атина съобщи, че ще анулира ветото си за присъединението на Македония към НАТО, в случай че разногласието бъде решен. Лидерите на страните от НАТО имат среща на върха в Брюксел на 11 и 12 юли.

Никос Кодзиас разяснява, че решаването на проблемите на иредентизма - териториални искания, учредени на етническа принадлежност - остава най-важното за Атина .

 Варуфакис: Разпадането на Македония ще докара до Велика Албания
Варуфакис: Разпадането на Македония ще докара до Велика Албания

Най-голямата опасност от нашата съседка не са демонстрациите за Александър Велики

" Имаше позитивни стъпки. Проблемите, които остават, са сложни проблеми, само че се надяваме, че ще станат лесни ", акцентира гръцкият първи посланик.

Партиите в ръководещата коалиция в Гърция обаче остават разграничени по въпроса, като по-малкия националистически сътрудник отхвърля да поддържа компромис с Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР