Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола

...
Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола
Коментари Харесай

Във Виена започва нов кръг от преговори за името на Македония

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров ще стартират през днешния ден във Виена нов кръг договаряния за името на Македония с посредничеството на специфичния делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц . Очаква се срещата да дефинира по-нататъшния курс на договарянията по дългогодишния спор, отбелязва електронното издание на в. " Катимерини ".
 
Към момента диалозите са зациклили към настояването на Атина Македония да промени конституцията си , тъй че да се отстранен всевъзможни иредентистки искания.

 

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи в сряда, че държавното управление му не желае просто " някакво решение ", а такова, което ще устои на изпита на времето и ще " отбрани нашата история и нашето завещание, а в същото време ще отстрани всевъзможен иредентизъм от другата страна ".
 

Македонският външен министър Никола Димитров означи неотдавна в изявление, че на предходната му среща с Кодзиас е бил маркиран прогрес, само че че Гърция би трябвало да направи компромис по въпроса за идентичността. Целта на Скопие е да бъде реализирано решение, което ще подсигурява " македонската еднаквост " и ще резервира достолепието на страната и народа й, разясни той.
 

Двете страни спорят от 25 години за името " Македония ", което съгласно Атина крие в себе си териториални искания към едноименната гръцка област.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР