Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола

...
Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола
Коментари Харесай

Във Виена започва нов кръг от преговори за името на Македония

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров ще стартират през днешния ден във Виена нов кръг договаряния за името на Македония с посредничеството на специфичния делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц. Очаква се срещата да дефинира по-нататъшния курс на договарянията по дългогодишния спор, отбелязва електронното издание на в. "Катимерини ".

Към момента диалозите са зациклили към настояването на Атина Македония да промени конституцията си, тъй че да се отстранен всевъзможни иредентистки искания.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи в сряда, че държавното управление му не желае просто "някакво решение ", а такова, което ще устои на изпита на времето и ще "защити нашата история и нашето завещание, а в същото време ще отстрани всевъзможен иредентизъм от другата страна ".

Македонският външен министър Никола Димитров означи неотдавна в изявление, че на предходната му среща с Кодзиас е бил маркиран прогрес, само че че Гърция би трябвало да направи компромис по въпроса за идентичността. Целта на Скопие е да бъде реализирано решение, което ще подсигурява "македонската еднаквост " и ще резервира достолепието на страната и народа й, разясни той.

Двете страни спорят от 25 години за името "Македония ", което съгласно Атина крие в себе си териториални искания към едноименната гръцка област, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР