Външните министри на Гърция и Италия Никос Дендиас и Луиджи

...
Външните министри на Гърция и Италия Никос Дендиас и Луиджи
Коментари Харесай

Гърция и Италия сключиха историческо споразумение за морските си граници

Външните министри на Гърция и Италия Никос Дендиас и Луиджи ди Майо подписаха съглашение, с което двете страни разграничават изключителните си стопански зони в Средиземно море , оповестява " Катимерини ".

Договорът, подписан по време на визитата на Ди Майо в Атина като продължение на спогодбата от 1977 година, ще разреши на двете страни да вършат изследвания за потребни изкопаеми.

Също по този начин се отваря пътят пред Гърция за реализиране на сходна договорка с Албания.

Разграничаването на морските зони с всички наши съседи в подтекста на интернационалното право е поредна цел за страната, съобщи Дендиас след подписването на контракта.
 Ердоган решен да отстоява правата си в Източното Средиземноморие
Ердоган решен да отстоява правата си в Източното Средиземноморие

Въпреки заканите на Запада

На постоянен брифинг по-рано денем представителят на държавното управление Стелиос Пецас приветства съглашението като " събитие с историческо значение ".

Споразумението се подписва в обстановка на възходящо напрежение сред Гърция, Кипър и Турция , както и откакто Анкара подписа противоречиво съглашение с основаното в Триполи либийско държавно управление, съгласно което получава права за изследване и сондиране в Източното Средиземноморие, припокриващи съгласно Атина гръцкия континентален шелф.

Разграничаването на морските зони се реализира с годни съглашения, а не с невалидни, като подписаните от Турция и Сарадж, и с едностранно предоставени на Организация на обединените нации карти, категерочен бе Дендиас.

Той и италианският му сътрудник се срещнаха в Рим през февруари, с цел да обсъдят по-нататъшното съдействие сред двете страни в енергийния бранш в Източното Средиземноморие, където Гърция и Италия са сътрудници по плана за газопровод " ИйстМед ".
 Турция не се преценява с Европейски Съюз, продължава сондажите край Кипър
Турция не се преценява с Европейски Съюз, продължава сондажите край Кипър

Европейски Съюз посочил какъв брой преднамерен и привързан бил за Кипър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР