Външните министри на Европейския съюз се събират днес на извънреден

...
Външните министри на Европейския съюз се събират днес на извънреден
Коментари Харесай

Извънреден съвет на външните министри на ЕС заради Беларус и Ливан

Външните министри на Европейския съюз се събират през днешния ден на ексклузивен съвет, с цел да обсъдят обстановката в Беларус, Ливан и източното Средиземноморие. България е показана от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

Беларус, напрежението в източното Средиземноморие, Ливан и Венецуела са тематиките на изключителния съвет на външните министри на Европейския съюз.

Заседанието беше свикано по искане на Полша поради обстановката в Беларус след президентските избори.

Швеция към този момент се разгласи за налагане на ориентирани наказания против виновните за насилието по време на митингите в Беларус. Вчера  немският външен министър Хайко Маас съобщи, че натискът върху Минск би трябвало да се ускори:

" В момента има доста диалози сред външните министри на страните- членки по какъв начин да реагираме на събитията. Пределно ясно е, че бруталността и арестите на мирни стачкуващи и публицисти в Беларус са неприемливи за Европа през 21 век и ето за какво би трябвало да засилим натиска върху управляващите там “.

Извънредна среща на външните министри изиска и Гърция, поради напрежението с Турция, което ескалира при започване на седмицата, откакто Анкара възобнови сондажите в региона на гръцки остров в източното Средиземноморие.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че разногласието с Атина би трябвало да се реши с разговор, а турският външен министър организира диалози с редица външни министри, измежду които и българският Екатерина Захариева.

Франция към този момент изиска налагане на европейски наказания против Турция поради политиката ѝ в Източното Средиземноморие.

Днешната среща на първите дипломати на Европейския съюз ще се организира посредством видеоконферентна връзка, което значи, че първите дипломати не могат да вземат политически решения, а за налагане на наказания против, която и да е страна е належащо единогласие сред всички 27 водачи.

Следващата среща на външните министри ще е на 27 и 29 август в Берлин в подготовка на срещата на върха на европейските водачи в края на септември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР