Външните министри на България и Украйна Екатерина Захариева и Дмитро

...
Външните министри на България и Украйна Екатерина Захариева и Дмитро
Коментари Харесай

Захариева и Кулеба обсъдиха реформата на Болградския район в Украйна

Външните министри на България и Украйна Екатерина Захариева и Дмитро Колеба разискаха административно-териториалната промяна на Болградския регион, засягаща и българското малцинство. Разговорът се организира по телефона, оповестиха от Министерство на външните работи.

Това е продължение на диалога на българския министър-председател Бойко Борисов с украинския президент Володимир Зеленский от началото на годината.

Болградският регион в Украйна е обитаем най-вече с етнически българи.

" Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на локалното население, което не е според ", сподели министър Захариева във връзка административно-териториалната промяна, която планува разделянето на Болградския регион в Одеска област на 5 общини.

Екатерина Захариева напомни смисъла на 200-хилядната етническа българска общественост в Украйна за двустранните връзки . " Българско национално малцинство в Украйна е натурален мост на другарството и съдействието сред двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско ниво ", акцентира Екатерина Захариева.

В хода на диалога тя удостовери поддръжката на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба увери българския си сътрудник, че разделянето на Болградския регион е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба разискаха и ограниченията в двете страни против разпространяването на ковид . Миналата седмица българското държавно управление утвърди филантропична помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безплатно 500 комплекта със защитни костюми и материали за потребностите на украинското опазване на здравето. България оказа и финансова помощ против ковид на Украйна в границите на интернационалните организации.

Двамата министри разискаха и опцията за осъществяване на отсрочената поради пандемията с ковид аудиенция на Екатерина Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също предложения министър Кулеба да посети България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР