Външните министри на България и Германия - Екатерина Захариева и

...
Външните министри на България и Германия - Екатерина Захариева и
Коментари Харесай

Германия с апел към българите да гласуват за ЕП

Външните министри на България и Германия - Екатерина Захариева и Хайко Маас организираха среща на четири очи в Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

Екатерина Захариева изрази удовлетворение, че срещата се организира в годината, когато двете страни означават 140 години от началото на двустранните връзки. Една трета от вложенията в България са немски, 5000 немски компании развиват бизнес у нас. Най-големият стокообмен от 1950 година.

„ Освен бизнес имаме и културни връзки. Немският език е измежду най-използвания. В Германия в 8 образователни заведения се учи български език и литература “, сподели тя.

Захариева и Маас разискаха развиването на Западните Балкани. „ Това е район с нерешени въпроси, само че перспективен в сърцето на Европа. Ситуацията в Близкия изток, връзките сред Европейски Съюз и Турция също бяха разисквани “, сподели външният министър на България.

Хайко Маас отдели внимание в изявлението си върху идните европейски избори. „ Изборите са значими за Европейски Съюз. В идващия Екологичен потенциал уповавам се да няма доста депутати, които да пречат. Имаме потребност от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, в случай че сме единни. Най-добрият метод е да се върнем към главните на Европейски Съюз. Трябва да покажем на жителите, че те са най-важните “, счита немският министър.

" България е мощен проевропейски сътрудник, който е в сърцето на Европейски Съюз. Искам да прикани жителите да отидат да гласоподават. Искаме да заложим на съдействието, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата във връзка с Западните Балкани “, сподели още Маас.

Визитата на немския министър в България е съчетана със старта по построяването на нова административна постройка на немското посолство. „ Поставянето на капсулата в новата постройка е знак, че се развиват българо-германските вложения “, означи Маас.

След срещата в Министерски съвет двамата министри направиха разходка в историческия център на София – пространството сред ротондата „ Св. Георги “, джамията „ Баня Баши “ и Софийската синагога.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР