Външната политика има смисъл, само ако кореспондира с вътрешната, в

...
Външната политика има смисъл, само ако кореспондира с вътрешната, в
Коментари Харесай

Нейнски: Голямото предизвикателство пред служебното правителство е машинният вот

Външната политика има смисъл, единствено в случай че кореспондира с вътрешната, в последна сметка моята политическа кариера постоянно е била обвързвана с България. Това сподели в „ Тази неделя “ Надежда Нейнски, която беше външен министър на страната ни от 1997 до 2001 година, до неотдавна наш дипломат в Турция, водач на Съюз на демократичните сили от 2002 до 2005 година, народен представител и евродепутат през годините.

Тя добави, че ще продължи да се занимава с политика, тъй като през годините е основала извънредно доста контакти със Съединени американски щати, европейските и балкански страни.

Според нея огромното предизвикателство пред служебното държавно управление е организацията на машинния избор. Добави, че е мощно пресилено изказванието за увеличение на въздействието от Турция след отпадането на условието за броя секции за страни отвън Европейски Съюз.

„ Ако забележим последните избори, когато към момента важеше ограничаването за 35 секции, броят на гласувалите в една секция в Турция беше много по-малък, от тези във Англия. Партиите, които имат терзания по отношение на вота могат да изпратят свои покровители и да проследят по какъв начин протича вотът. Не би трябвало да забравяме, че вотът ще бъде машинен, а това ще бъде голямо тестване и за България, и за чужбина “, сподели тя.

Според нея машинният избор ще вкара „ незабележим “ ценз в метода на гласоподаване, тъй като то ще затрудни част от гласоподавателите и ще отнеме повече време от стартирането на бюлетина.

По думите ѝ служебният външен министър Светлан Стоев е професионален посланик, а във външната политика е значимо да се съблюдава последователност поради провокациите в бранша. Тя подсети, че през идващите два месеца предстоят семейството на самодейността „ Три морета “, Европейският съвет и срещата на НАТО. Според нея не се чака смяна в позициите ни.

Относно предишното ѝ в Съюз на демократичните сили, Нейнски уточни, че изпитва носталгия по началото на 90-е години. „ През цялото това време като лайтмотив минава тематиката за нуждата от правда в България, тъй като когато питате един човек: „ Какво е народна власт? “, другите хора ще дадат разнообразни отговори “, разяснява тя.

„ Това, което видях в 45-ия парламент е резултат от едно дискредитиране на парламентаризма. Партиите евентуално имат доста недостатъци, само че в последна сметка те дават някаква изясненост по отношение на политиките. Парламентаризмът е най-хубавият метод за ръководство за България, не би трябвало да го запазим, развием и превърнем в инструмент за смяна “, уточни тя.

Нейнски разяснява, че когато няма граница сред левите и десните, народът става в съпротива. Тя посочи, че е дълг на демократичните политици да сформират ясни обединения в идващия парламент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР