Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да

...
Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да
Коментари Харесай

Румен Радев към френския президент: Да не използваме външната политика за евтин пиар

Външната политика е прекомерно комплицирана и деликатна материя, с цел да бъде употребена предизборно за на ниска цена вътрешнополитически пиар, от която и да е страна. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изявление на президента на Франция Еманюел Макрон в изявление за френско списание, че избира легални мигранти от Африка, в сравнение с български и украински банди.

Според Румен Радев би трябвало да е изрично ясно, че в границите на Европейския съюз българите не са „ мигранти “, тъй като са жители на Обединена Европа с право на свободно напредване. Държавният глава уточни, че е имал доста срещи с президента на Франция, на които Еманюел Макрон ясно е изразявал своите упоритости за европейско лидерско. „ Те ще се осъществят доста мъчно с сходен вид непремерено говорене, тъй като остава подозрение за чертаенето на нови разграничителни линии. Освен това, в европейската политика е несвоевременно и неприемливо да се лепят национални етикети “, съобщи Румен Радев.

По думите на президента сходни изявления би трябвало да бъдат доста деликатно превеждани и още по-внимателно оценени, с цел да не водят и до непремерени публични реакции.

„ Отношенията сред България и Франция почиват на дългогодишно другарство и съдействие и в случай че има някакъв проблем сред нас, въобще не е този. За България е доста по-важно да имаме френската поддръжка по стратегически за нас въпроси “, сподели Румен Радев и даде образец с пакета „ Мобилност “, приемането на страната ни в Шенген, отпадането на Механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия и на постмониторинговия механизъм на ПАСЕ и други.

„ Ако нямаме поддръжката на Франция по тези тематики, какви са аргументите за това - дали това се дължи на незадоволителна работа тук, вътре в страната, или липса на мощна дипломация, която да отстоява нашите достижения и ползи на открито? “, попита президентът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР