Външната намеса в изборите представлява сериозна заплаха за европейските демократични

...
Външната намеса в изборите представлява сериозна заплаха за европейските демократични
Коментари Харесай

Евродепутатите искат енергична стратегия на ЕС срещу руската дезинформация

Външната интервенция в изборите съставлява сериозна опасност за европейските демократични общества в интерес на антиевропейски, десни екстремистки и популистки сили, предизвестяват евродепутатите в резолюция призната в четвъртък с 469 гласа " за ", 143 гласа " срещу " и 47 гласа " въздържал се ", съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Неясно партийно финансиране

Европарламентът показва, че задграничната интервенция следва последователен модел, като става въпрос за акции в обществените медии, хакерски атаки против инфраструктурата, обвързвана с избори или финансова поддръжка за политически партии, в интервала преди значими национални и европейски избори. Много от случаите на интервенция са в интерес на антиевропейски, есктремистки и популистки претенденти.

Въпреки че в страните членки има цялостна или частична възбрана за задгранични дарения за политически парии и претенденти, задгранични артисти намират метод да заобиколят тези правила, означиха депутатите. Те също показват случая с Националния фронт във Франция и изказванията на медиите, уличаващи Партията на свободата в Австрия, " Лига " в Италия и акцията на Leave.eu в Обединеното кралство.

Засилване на съветската агитация

Те показаха дълбока угриженост за " извънредно рисковия темперамент на съветската агитация ", която е основният източник на дезинформация в Европа, и която се е удвоила от януари 2019 година (998 случая) в съпоставяне със същия интервал през 2018 година (434 случая).

Европейският парламент приканва в резолюцията си " Европейската комисия и Европейския съвет да изготвят ефикасна и подробна тактика за бързо и пламенно контриране на съветските тактики за дезинформация ", показва " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Евродепутатите също изрично осъждат " нападателните дейности " от страни отвън Европейски Съюз, които се пробват да подкопаят суверенитета на страните от Западните Балкани в развой на присъединение към Европейски Съюз и страните от Източното партньорство.

Как да се отговори

Евродепутатите приканват за превръщането на Оперативната група на Европейски Съюз за стратегическа връзка с Източното съседство в непрекъсната конструкция със доста по-голямо финансиране. Те насочат апел към интернет фирмите и обществените медии да сътрудничат в битката с дезинформацията, без да подкопават свободата на словото, и към Европейски Съюз да създаде правна рамка за противопоставяне на хибридните закани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР