Външната миграция, масовозирането на висшето образование, интеграцията на ромските деца

...
Външната миграция, масовозирането на висшето образование, интеграцията на ромските деца
Коментари Харесай

Външната миграция, недостига на кадри, интеграцията на ромите

Външната миграция, масовозирането на висшето обучение, интеграцията на ромските деца в просветителната система, дефицита на експерти - това ще бъдат главните провокации пред просветителната система в идващото десетилетие съгласно министъра на образованието Красимир Вълчев. Той взе участие в откриването на Младежки стопански конгрес на тематика " Перспективи и провокации пред висшето обучение 30 години след началото на прехода " и пред студентите от УНСС открои главните проблеми.

Вълчев предвижда дефицит на инженери, лекари, учители, икономисти в идващите години. Затова и съгласно него в бъдеще ще би трябвало да се ускори проучването на математика и естествени науки. По думите му в това време поради навлизането на технологиите и машините, ще бъдат все по-търсени филантропичните и обществени умения.

Министърът уточни и че главен въпрос в образованието е по какъв начин и какво се учи, натрупването на качествени познания, а освен приемането на тапия, защото тя към този момент не е " билет за по-добър живот ".

" Основният проблем за отрицателната демография е чистата външна миграция, не толкоз ниският коефициент на раждаемостта. Нетната външна миграция ще води идващите десетилетия до понижаване на популацията. Как я обръщаме? Най-голямата миграция е икономичската. Там, където има приходи над 1500 лв., доближаваме " точката на равнодушие ". На нас ни трябват още 20% действително нарастване на приходите, с цел да обърнем чистата външна миграция ", пресметна той.

По думите му в огромните градове, където приходите са по-високи, миграцията понижава, само че тя се резервира съществено в Северна България, Родопите, както и измежду ромския етнос. Вълчев уточни и че най-сериозното предизвикателство е да се интегрират децата точно на тези родители, които нямат отношение към образованието.-->

" Ако са обхванати сред 3-7 години в детски градини, те имат доста по-високи просветителни резултати и е доста по-вероятно да са пригодни след това на пазара на труда. Когато институциите дружно работят на терен – има резултат. Записахме хиляди деца. Образователната система прави всичко допустимо, тъй като през днешния ден не можем да си позволим изключващата система. Днес политиката е всички да завършат учебно обучение. Ще живеем в проспериращо общество, единствено в случай че има по-малко изключени ", изясни просветният министър и даде образец с деца, които живеят в гета в картонени къщи, само че са записани на учебно заведение.

Красимир Вълчев уточни и задаващия се проблем с фрагментите през идващите години.

" До 10 години ще се пенсионират 40% от хората, младите, които ще навлизат, ще бъдат едвам 2/3 от тези, които ще излизат в пенсионна възраст. Къде ще бъде по-голямата социална загуба - в случай че нямаме инженери, лекари, учители. Ние ще имаме дефицит и на икономисти, адвокати, публицисти. Какво да създадем? Не би трябвало да позволяваме нито едно дете да отпада от просветителната система и да подтикваме проучването на математика и естествени науки. Защото имаме огромен проблем с тях, не можем да обезпечим специалностите, които имат потребност от по-задълбочено проучване на естествени науки и математика. Това ще са и специалностите с максимален растеж на приходите ", добави той.

Министърът настоя и че дипломата дава все по-малко преимущество, а по-важното е действителните познания и умения.

" Образованието няма да е билет за една специалност. Следващите 50 години всеки един от вас ще сменя специалността, а не работното място. Това изисква микс от умения, креативност, сериозно мислене. Ще навлезем в интервал на огромни всепроникващи трансформации вследствие на развиването на изкуствения разсъдък ", уточни Вълчев.

По думите му когато машините вършат множеството неща, филантропичните умения ще бъдат още по-важни, а те ще останат непокътната територия на индивида. Някои споделят, че най-важните умения ще бъдат четирите К – сериозно мислене, креативност, комуникативност и колаборация, а петото К може би е умеенето за централизация, сподели още министърът.

Той добави и че през идващите години ще се промени изцяо микса от компетентности точно поради навлизането на технологиите.

" Напълно допустимо е до 10 години да имаме устройства, които да ни разрешат да приказваме с китайци на мандарин и с кенийци на суахили. И ще се промени напълно микса от основни компетентности – родителите ще схванат, че не е най-важното децата им да учат в езикови гимназии, а да имат отзивчиви умения ", даде образец той.

Като главно предизвикателство пред висшите учебни заведения Вълчев очерта и нуждата преподавателите да бъдат по-взискателни към студентите и да задържат вниманието им. Като образец той даде, че едвам 15-20% от студентите посещават лекции, а в западноевропейските университети е тъкмо противоположното. 

Вълчев предложи и през идващите години висшите учебни заведения да работят върху свързаността с бизнеса, както и с европейски академични мрежи.

" Държавната политика ще предизвиква свързаността с бизнеса, с други висши учебни заведения, с европейски академични мрежи. Трябва да вземете присъединяване в европейска университетска мрежа. Ние сме дребни на просветителния пазар, даже френските и немските университети са дребни, на фона на американските и китайските. Затова се взе решението за основаване на европейски академични мрежи - това значи обща тапия, това значи студентите да учат 3 година тук, а няколко месеца в друга страна. Това е европейската мрежа, която в някакъв миг ще стане европейски университет. Затова би трябвало да имате чуждоезикови стратегии и общ стандарт за качество. Ако сме част от такава мрежа, ще задържим хората ", заключи министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР