Вандали съсипаха част от уникалните рисунки в Галерията със скалните

...
Вандали съсипаха част от уникалните рисунки в Галерията със скалните
Коментари Харесай

Вандали съсипаха хилядолетни рисунки в пещера Магура

 Вандали унищожиха част от неповторимите рисунки в Галерията със скалните рисунки в пещерата " Магура ". Неизвестните злосторници са издраскали надпис " Ради, Павчо, 2019 Антов ", а фотографията на " творбата " им бе оповестена в обществените мрежи и провокира стихия от отвращение и яд измежду потребителите във Facebook, отбелязва дир.бг.

Пещерата " Магура ", която се намира наоколо до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е оповестена за национална културна полезност през 1965 година

Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях показват облиците на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките датират от разнообразни столетия - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата ера. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният безоблачен календар, открит до момента в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са маркирани най-малко 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е изработен с огромна акуратност и точност на записите.

Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха гости. След гледище от локалните управляващи бе взето решение залата да бъде отворена.

Още предходната година обаче учени сигнализираха, че макар безспорната си културна, историческа и туристическа значителност, Галерията със скалните рисунки остава без съответна отбрана и тактика за запазване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР