Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата. Това

...
Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата. Това
Коментари Харесай

Вандали унищожили безценни рисунки в пещера Магурата?

Вандали са унищожили скъпи пещерни рисунки в пещера Магурата. Това известие се появи във Фейсбук групата " Пътеводител на пътешественика ". Кметът на Белоградчик Борис Николов обаче опроверга тази вест и я дефинира като подправена.Пред БНР Николов беше безапелационен, че инспекцията, която е направил шефът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата във връзка известията в медии, че върху рисунки са изписани две персонални и едно фамилно име, потвърждава, че вандалски акт няма.



Доц. Стефан Александров, началник на план за основаване на 3D модел на рисунките, съобщи: " Тези фотоси са направени незабавно след входа на галерията с рисунките, преди така наречен " Ловна сцена ", която е една от най-известните, може би на 5-6 м от нея, тъй че самата ловна сцена и тези рисунки не са наранени, което, несъмнено, никога не омаловажава тази вандалщина, която са я създали най-вероятно млади момчета, тъй като се нарушава целостта на монумент на културата ".

В момента се приготвя документите, обвързвана с идното включване на праисторическите рисунки в листата с културното завещание на ЮНЕСКО, добави кметът Николов. Праисторическите рисунки изобразяват най-вече ловни подиуми, слънчево-лунен календар, сцена на плодородието и обособени рисунки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР