Вандали са надраскали 7000 годишните скални рисунки в пещера "Магура",

Вандали са надраскали 7000 годишните скални рисунки в пещера "Магура", ...

"Ради, Павчо, 2019 Антов" ли е новото "Локо СФ"? Този път в "Магурата"....


Вандали са надраскали 7000 годишните скални рисунки в пещера "Магура", пише dir.bg. Народното творчество на българина е решило да се впише редом с праисторическите художници. Създаването на азбуката ни е увековечено с надписа - "Ради, Павчо, 2019 Антов", дали това е новото "Лофо Сф", питат се възмутени граждани в социалните мрежи.Още по темата"Локо 2019"... да оставиш след себе си послание?9 яну 2019 11:3041107 345 туристи посетили Белоградчик през 2016-а25 яну 2017 19:111

Надпис "Локо 2019" на Хеопсовата пирамида! Автентичен ли е?

Пещерата "Магура", която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Дълги години залата с рисунките е била затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти е взето решение залата да бъде отворена.

Учени от своя страна алармираха, че никой не се грижи за адекватното съхраняване на безценната находка, което може да доведе до изчезването и или както се вижда в този случа – заменянето й с "народно творчество" от час по четмо и писмо...
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg