Вандали откраднаха бюста от гроба на Стефан Стамболов под носа

...
Вандали откраднаха бюста от гроба на Стефан Стамболов под носа
Коментари Харесай

Властта на Хомо вандалус

Вандали откраднаха бюста от гроба на Стефан Стамболов под носа на полицията в София. Поруган бил и гробът на Тодор Каблешков. Вандали вилняха в гробищния парк в Лом. Неизвестни видове прерязаха 29 новозасадени фиданки на Околовръстното на София. Вандали разрушават от време на време детски площадки в Плевен. В Хасково запалили беседка и пързалки.
Пречат им кошчетата за отпадък, "разкрасяват " подлези, асансьори, спирки и метростанции. С цинизми по фасадите се сблъскваме всеки ден във всеки град. Седалките в публичния превоз от дълго време са неуместни за гледане. Плюят, разрушават, къртят, унищожават. Без граници. Преди дни изтръгнали два щика от Мемориала на героите от войните в Русе. Безброй монументи и обелиски бяха осквернени. А другояче се бием в гърдите какъв брой огромни патриоти сме.
Що за племе сме? Варвари и лешояди! Откъде ни пристигна на главата тази помиярщина? Нямаше я преди. Тогава и фамилията, и учебното заведение, и органите на реда си бяха на мястото. Сега полицията е или безсилна, или не й пука. Занимава се с неща от "Мерцедес " нагоре. Горките чиновници, натоварени с другояче виновната задача по запазване на публичния ред и сигурност на жителите! Те имат къде-къде по-важни задължения - пазят властта от митинги, охраняват избиването на животни, преследват като в екшън мигранти... Всичките ли, бе?
И пустите камери, дето ги накичихме като коледни лампички, по какъв начин не снимаха най-малко един варварин по какъв начин разрушава, къса, чупи, млати. Как един път не откриха кои са тези "ултраси ", дето трошат седалките по стадионите и ги хвърлят по пистите. Двама, бе, двама хванете от фотосите и един път вечно ги лишете от правото да стъпят на стадион! Ама не, не ви се занимава с това.
Свобода имало, видите ли. За разлика от преди, а? И какво вършат през днешния ден "свободните " хора? Рушат брутално и безскрупулно алчно. Правят го, тъй като виждат, че "големите " правят още по-нагли и по-брутални вандализми с цялата страна безнаказано. Корупцията горе, оказала се покровителствена, жизненоважна и нужна за властта, отваря вратите за вандалщината долу, на улицата, в градинката, метрото, на стадиона.
Хомо сапиенсът умира. Хомо вандалусът победи. Вандалстващият човек, разбойникът, апашът, мутрата би шута и на любовта, и на човещината, и на всички полезности
Откъде ни пристигна тази чума?
Когато в обществото царства беззаконието, когато властта се слага над разпоредбите, когато ръководещите са еманация на мутрокрацията, резултатът е тотална власт на вандалите. Вандалокрация. Убиват и разрушават, алчни са и нападателни, унищожават, не търпят красивото, не почитат.
Подобна радикална дисторция на обществото може да бъде изправена и поправена единствено с коренно противопоставяне. Не с реплика, не с самоограничение, не с примирие, не с палиативни стъпки и с безсърдечие. Те са дръзки, нагли, цинични. Защо да би трябвало страната да е до болежка възпитана с тях?
Вече месец фамилията ми води борба с малчугани, които си "харесват " вентилите на автомобилните ни гуми. "Подарихме " им няколко комплекта. Всички колела на кварталните хлапета са обзаведени. Малките апашчета обаче не стопират. Подтиквани от асоциалната си майка и дълбоконезаинтересования си, пропил се и пропаднал татко. В комплект с деградирал дядо, невръстните крадци порастват пред очите ни като бъдещи рушители на монументи на Стамболов. Живеят до нас, в общинско жилище, не заплащат общи разноски, обаче никой за нищо не реагира - общината подвига плещи, съседите не желаят да се смразяват, а всеки, дръзнал да се опълчи, става жертва на "семейната тайфа ". До на следващия ден, когато дребният джепчия на вентили не стане защита на някой властник. И не ни опише играта от горе до долу.
Е, такива няма по какъв начин да се оправят с присъда четене на книги, както постанови преди година и половина магистрат в американския щат Вирджиния. И 350 книги да го накараш да прочете, той няма да го направи. Докато не усети закона. Дотогава властта на вандалите ще ни убива като страна и като народ всеки ден по малко.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР