Валутните пазари са толкова спокойни, че дори валутните стратези на

...
Валутните пазари са толкова спокойни, че дори валутните стратези на
Коментари Харесай

Католическата страстна седмица приспа валутните пазари

Валутните пазари са толкоз спокойни, че даже валутните стратези на "Ейч Ес Би Си " не могат да измислят нищо. И са решили за първи път да не оферират нови хрумвания за търговия през май. Този застой е налице още от началото на април и се задълбочи през предпразничната Великденска седмица за католиците, когато придвижванията на щатския $ към еврото бяха в границите на не повече от половин цент. При това, макар ниската ликвидност, присъща за дългите празнични периодиq когато дежурят нищожен брой дилъри. Индексът, отчитащ валутните съмнения, сега се търгува на най-ниските си нива за последните пет години.

Анализаторите на "Ейч Ес Би Си " се оплакват, че неналичието на съмнения при валутите на страните от Г-10 е била причина нито едно от предстоящите механически равнища при търговията да не бъдат достигнати - нито за осчетоводяване на осъществените облаги от дилърските позиции, подписани през януари, февруари и март, нито за задействане на ордерите, ограничаващи загубите. Въпреки това банкерите не са се отказали от предходните си рекомендации, в това число да се продават австралийски против щатски долари, да се купуват зелени пари против канадски долари и да се продава евро против японски йени.

През последните 25 години е имало три такива интервала на световния показател на валутни съмнения на "Джей Пи Моргън " (JP Morgan Global FX Volatility Index), през които американският $ се е движил към 10% през шест поредни месеца. И, съгласно Калъм Томас - създател и началник на поделението за изследвания на компанията за макроикономически разбори Topdown Charts, те постоянно са предшествали огромни придвижвания. Което е страхотна вест и за последователите и за съперниците на щатската валута.

Например, след "сушата " на валутните съмнения през 1996-а зелените пари са поскъпнали с повече от 10 %. А спокойствието през 2014-а е предшествало скока им с над 15% през идващите шест месеца, по сметки на организация "Блумбърг ". Спадът на показателя на валутните съмнения през 2007-а пък се е оказал предвестител на над 10% спад на щатската парична единица.

Очакваните от болшинството валутни анализатори обрати на валутните пазари значително бяха потиснати от политиката на самоограничение на международните централни банки и от подема на рисковите активи след загубите им в края на предходната година. Доларовият показател е поскъпнал с 0.9% от началото на 2019-а след 4.4% растеж през 2018-а и 9.9% спад през 2017-а. Зелените пари са се засилили против половината валути на Г-10 и са отслабнали към другата половина през 2019-а. Все отново, стратезите на "Моргън Стенли " и на "Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс " не са се отказали от предизвестията си за връщането на високите съмнения, което чакат да се случи в средата или през последните шест месеца на годината.

Хеджинговите фондове и паричните мениджъри пък са се настроили песимистично във връзка с краткосрочните доларови придвижвания. На пазарите на варианти застраховките против обезценяване на зелените пари към еврото и към другите съществени съперници са поскъпнали - симптом за предстоящо намаляване на валутата.

Засега обаче американската парична единица държи фронта, изключително към еврото, което на 18 април потегли надолу и в късната следобедна европейска валутна търговия се разменяше против 1.1250 щ. $. Основната причина за спада са следващите неубедителни данни за стопанската система на еврозоната.

Активността на индустриалния бранш на Германия е траяла да спада и при започване на второто тримесечие и през април показателят, който я следи, е бил 44.5 пункта - съвсем неизменен по отношение на март. Германското държавно управление пък намали прогнозата си за напредък на страната до 0.5% - най-ниската стойност за последните шест години. Във Франция се следят плахи признаци за стабилизиране на интензивността на бизнеса. А общият показател на еврорегиона се е намалил до 51.3 пункта против 51.6 през март. което допуска не повече от 0.2% растеж на Брутният вътрешен продукт на блока на еврото през второто тримесечие по отношение на първото.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 3186 млн. евро (6232 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР