Валута за 400 хил. лева на месец недекларирана валута хващат

...
Валута за 400 хил. лева на месец недекларирана валута хващат
Коментари Харесай

Ловят 5 млн. лева скрита валута годишно

Валута за 400 хиляди лв. на месец недекларирана валута хващат митничарите на браздата. За цялата 2017 година е арестуваната валута е с левова равноценност над 4,8 млн. лв.., което е с 25% повече през 2016 година Това демонстрира информация на структурата към финансовият министър за „ Монитор “.

За първите шест месец на годината на контролно-пропусквателните пунктове чиновниците са спрели опитите на контрабандисти да прекарат през страната ни непознати валути за над 1,5 млн. лв.. Най-често парите са засичани на граничните ни пунктове с Турция и и натоварения поради близостта си до София – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ със Сърбия. Такъв е случая и с вчерашната инспекция, при която недекларирана валута над откритата от европейски правилник и българския валутен закон норма за свободен импорт е била открита на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ митнически и гранични чиновници. Това е станало при инспекция на лек автомобил от Турция. Той е бил ръководен от немски жител с турски генезис, пътуващ със своето семейство за Германия. Всички декларирали, че не придвижват нищо подлежащо на обявление, в това число и валута. Превозното средство е било селектирано за щателна митническа инспекция. При нея във фабрична празнина пред предната пасажерска седалка увити в станиол са били открити 279 банкноти в купюри от 50 евро, или 13 950 евро. В хода на инспекцията е било открито, че валутата е на водача на автомобила, на който е формиран акт.

Според еврорегламента и нашия валутен закон на обявление при импорт през външна граница на Европейски Съюз подлежат суми над 10 000 евро. Най-често контрабандистите се пробват да скрият парите облепени с фолио по тялото, крият ги в джобове на колите и чанти. Все по-рядко нарушителите вършат специфични тайници, разясняват митничарите.

Последната оригиналност е колан със прикрито място с цип, където да се поставят парите, само че там не може да се съберат огромни суми. Доста по-елементарен бил опита на холандска гражданка, осуетен при митническата инспекция на Калотина. Дамата е пътувала от Холандия към Турция, само че на нашата граница е била хваната с 97 бона евро. Контрабандната валута, в разнообразни купюри, направена на пачки и увита в найлонов плик, е открита в дамската чанта на 54-годишна жена, която пътувала със брачна половинка и пълнолетната си щерка. Преди инспекцията фамилията декларирало, че не придвижва нищо подлежащо на обявление, в това число и валута. Това е втори случай на арестувано огромно количество контрабандна валута на Калотина през последния месец, откакто при започване на юли бяха арестувани 52 000 евро у съпрузи, още веднъж пътуващи от Холандия до Турция през България.

По време на европредседателството ни специфична работна група се занимаваше в координирането на обща позиция за Регламент на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на контрола на паричните средства, които се вкарват в Съюза или се извеждат от него, и за анулация на в този момент настоящия документ. Новите моменти в регламента са свързани с разширение обсега на дефиницията „ пари в брой " като към актуалната формулировка (банкноти и монети и платежни принадлежности на приносител) се включват артикули, употребявани като високо ликвидни средства за предпазване на стойност (например злато) и предплатените карти. Предвижда се надзор на преноса на пари посредством пощенски и товарни колета, пълномощия на способените органи за краткотрайно задържане на пари в опредени периоди при подозрение за съгласуваност с изпиране на пари и финансиране на тероризъм, регламентиран продан на информация сред страните членки и с трети страни, доближаване на глобите в страните членки, уеднаквяване на периодите за предпазване на декларациите за преноса на пари и други Предвижда се регламентът ще бъде импортиран за гласоподаване през есенната сесия на Екологичен потенциал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР