Вълшебствата се сипят до безкрай от шейната на Снежната царкиня

...
Вълшебствата се сипят до безкрай от шейната на Снежната царкиня
Коментари Харесай

На ход е Снежната царкиня

Вълшебствата се сипят до безспир от шейната на Снежната царкиня с виторогите елени и покълват в сърцето, с цел да пораства Добротата – такива „ странични ” резултати произлизат от всички приказки на Фани Пейчева. Писани през предишния век, те пръскат искри и внасят чудеса и в нашия.

Издателство „ Лист ” ги преиздаде в два сборника – „ Омагьосаната гора ” и „ Снежната царкиня ”. Първият включва 10 истории и излезе при започване на лятото, а вторият – преди броени дни, още веднъж с изящни илюстраци на София Попйорданова.

В „ Омагьосаната гора ” читателите се срещнаха с принц Радол и девственица Звездица, с Рижата котка и Мечока с огърлицата, с Баяна и блатния дух, както и с Китен, Калин и още доста герои.

Сега на ход са Снежната царкиня и нейните девойки, дърворезбарят Богоя, мързеливият Диман, девойката Руйя и брат ѝ Смилец, Кита госпожица, неблагодарният Радул.

Приживе Фани Пейчева (1938 – 1985), която е преводачка от сърбо-хърватски език, съумява да види издадени единствено част от приказките си в сборника „ Козелът със златните рога ”. Книгата ѝ „ Принцът и девица-звездица ” излиза през 1986-а – година след кончината на авторката.

„ Приказките са доста красиви, с прекрасен, пленителен български език. Митичните същества не са познатите от нашите митове, само че биха могли да бъдат. Искаме тези приказки да не престават да се четат, тъй като по този начин опазваме хубавия, компактен, богат български език от обедняване и обезличаване “, разяснява основният редактор на издателство „ Лист “ Гергана Димитрова.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР