Вълни с височина три метра, морски ями и силен вятър

...
Вълни с височина три метра, морски ями и силен вятър
Коментари Харесай

Започна мъртвото вълнение, не влизайте лекомислено в морето!

Вълни с височина три метра, морски ями и мощен вятър са присъщите белези на мъртвото неспокойствие. Всяка година то взима жертви, като главната причина за това е незнанието по какъв начин да се предпазим и какви правила да съблюдаваме, когато сме на плаж през месец август. Това е времето, когато се появява феноменът, който хората край морето назовават мелтем.
Петър Русев е старши избавител на Северния плаж в Бургас. Actualno.com беседва с него във връзка рисковото събитие:
„ Тази година мъртвото неспокойствие стартира при започване на седмицата. За него е особено въздушно течение и ветрова вълна, обединени в едно и са най-опасното събитие през лятото. Вълнението доближи пет бала, като височината на вълната е 2-3 метра. Много е рисково, дърпа неприятно още от брега. Половината линия е залята с вода, водорасли, пясък. На един километър във вътрешността в морето, водата е мътна, тъй като от огромна дълбочина подвига пясъка и водорасли. Ако те попаднат в дробовете на човек, той мъчно може да бъде избавен. Затова съветваме хората да влизат във водата единствено с позволение на спасителите, да бъдат единствено на охраняеми плажове и да извършват нарежданията, които им даваме “.

Очаква се мъртвото неспокойствие да продължи една седмица. Ограничението за влизане във водата остава в действие. Спасителите са оградили с колчета и въжета местата, където има дънни ями и дупки.
Петър Русев поучава още: “Ако въпреки всичко човек е на неохраняема линия и попадне в сходна обстановка, би трябвало да се резервира хладнокръвие, да не изпада в суматоха и да се опита да се държи над водата. Да легне по тил и с леки плавателни придвижвания да се пусне по придвижването на вълната.
Да не си хаби силите, а да извика за помощ. Ако е част от група, хората, които са на брега да извикат помощ и да се обадят на телефон 112. Но до края на седмицата да не се влиза във водата, доста е рисково при солган и мелтем, които нормално не престават 20 дни “.
Тези феномени нормално стартират от Илинден - 20 юли, само че тази година началото им е малко по-късно. Хората, които живеят покрай морето знаят, че от християнския празник Преображение Господне, морето се трансформира.
Очаква се до края на месец август морето да е бурно, до през септември още веднъж да се успокои. До края на тази седмица обаче, вълнението и мощният вятър няма да стихнат. И през днешния ден, вълнението е 4-5 бала, малко по-малко едва от през вчерашния ден, само че още веднъж доста рисково. „ Позволяваме на хората да се намокрят единствено да коленете. Най-опасно е за децата, тъй като морето може да ги дръпне от брега “, споделя със угриженост, спасителят с дълготраен опит.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР