Вълненията около мярката по избиване на селскостопански животни заради зараза

...
Вълненията около мярката по избиване на селскостопански животни заради зараза
Коментари Харесай

Кризата с африканската чума отприщи лавина от позиции на по-малките партии

Вълненията към мярката по изтребване на селскостопански животни поради болест с африканска чума стигнаха нови висоти. Фокус на внимание продължава да е ямболското село Шарково, където доста животни бяха евтанизирани, без обаче да са заболели - поради призната преди време процедура.
Във връзка с това, от политическа партия " Възраждане " публично оповестиха, че през днешния ден (15 юли), в 5:30 часа, преди да потегли за Шарково е задържан и координаторът за Бургас Владимир Павлов. Според " Възраждане " карцерът е бил изработен, без служителите на реда да се легитимират. След това Павлов е бил пуснат, само че откакто му изтриват всички фотоси и клипове в телефона от вчерашния митинг в Шарково. Впоследствие координаторът още веднъж е задържан при влизането си в селото. Към момента към момента нямаме връзка с него.
Партията се оплаква и от това, че на техен координатор в Пловдив - Ангел Георгиев, Министерство на вътрешните работи са лишили персоналните документи. Георгиев е събирал подписи за референдум срещу приемане на еврото, на незаявено авансово място.
От Вътрешна македонска революционна организация пък оповестиха, че евродепутатът Ангел Джамбазки и сътрудника му депутат Александър Сиди ще посетят както Шарково, по този начин и Болярово. Партията, която е част от ръководещата коалиция, припомня, че pо разпоредбите на ES единственото решение в такива обстановки е хуманно умъртвяване на животните за предварителна защита от разпространяване на епидемията.
Не такава обаче е позицията на Съюз на демократичните сили. От там непосредствено желаеха оставката на изпълнителния шеф на БАБХ Дамян Илиев. Изброени са няколко аргументи, измежду които: липса на предварителна съответна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област; въвеждане чак на третия ден на пунктове за стерилизация, до момента в който към евтаназията на животните се пристъпва веднага; нерегламентирана търговия с животни.
Съюз на демократичните сили пита Илиев и по какъв начин се стигна до настоящия случай - поради незаконен импорт, поради пробив през " непреодолимото възпрепятстващо оборудване " на границата с Турция или поради огнище, което БАБХ е пропуснала?
От Асоциацията на българските села също желаят да знаят от кое място е пристигнала заболяването и фактически ли става въпрос за болест от Турция, защото имат информация, че в южните ни съседи няма предизвестие за африканска чума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР