Вълненията и противоречивите реакции, които предизвика инициативата на Обединени патриоти“

...
Вълненията и противоречивите реакции, които предизвика инициативата на Обединени патриоти“
Коментари Харесай

ГЕРБ и патриотите излязоха с компромис за честването на 24 май

Вълненията и спорните реакции, които провокира самодейността на „ Обединени патриоти “ да се празнува българската, а не славянската книжовност на 24 май, принуди ръководещите да потърсят компромис.

От Вътрешна македонска революционна организация, които са главният мотор на концепцията, предложиха ново название на празника – ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Предложението беше утвърдено на парламентарната обществена комисия в четвъртък. Колкото и необичайно да звучи, точно депутатите, които се занимават със обществени тематики, имаха решаващата дума по въпроса, а защото патриотите предложиха смяната на наименованието посредством корекция в Кодекса на труда.

От името на Вътрешна македонска революционна организация депутатът Александър Сиди разгласи, че до компромиса се е стигнало след диалози с представители на научната общественост – въпреки че въобще не разясни с кого са били водени тези съвещания, нито по кое време са се състояли. Единствената полемика по тематиката се организира в парламентарната просветителна комисия, само че по-късно по този начин и не се разбра дали мнението на участвалите в нея експерти е оказало някакво въздействие на депутатите. Самият Сиди сподели по-голяма заинтригуваност към позицията на Българска социалистическа партия – от алената партия настяха с декларация в пленарната зала на Народното събрание наименованието на празника да остане същото като в този момент. „ Най-подходящото място за сходни заявления е постройката на партийният дом – някои хора са не запомнили, че режимът се смени и надлежно в тази зала не звучи „ Союз нерушимый “ “, жлъчно разяснява Сиди.

Соцдепутатът Милко Недялков възрази, че респект на светите братя се отдава на друга дата. „ Денят на светите братя е явен и прочут – това е денят на Св. св. Кирил и Методий, който е 11 май, и той няма по какъв начин да бъде изместен на 24 май “, посочи Недялков.

„ По мои мемоари на манифестациите едно време на 24 май си вървяха с портретите на светите братя Кирил и Методий по жълтите павета, а отдясно беше елитът на тогавашното общество в една постройка, която беше съборена преди 20 години. Не виждам за какво да не прибавим имената на братята Кирил и Методий “, отвърна Сиди. А сътрудника му от „ Обединени патриоти “ Калин Поповски акцентира, че „ 24 май е главният празник, а 11 май е новият жанр на църковния празник. “ И изясни новото предложение на парламентарната си група по този начин: „ Самата писменост е българска, само че по-късно тя има отношение към славянската словесност през вековете. “

Патриотите получиха поддръжката на ГЕРБ – от партията на Бойко Борисов изобщо не разясниха въпроса, само че депутатите им безмълвно гласоподаваха в интерес на компромисната формула на сътрудниците си. Очаква се същото да се случи и при разискването на законодателното предложение на второ четене в пленарната зала.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР