Вълнението около канабисните акции намаля през последните години, тъй като

...
Вълнението около канабисните акции намаля през последните години, тъй като
Коментари Харесай

Акциите на компании, занимаващи се с канабис – добра инвестиционна възможност?

Вълнението към канабисните акции понижа през последните години, защото не доближи печелившите резултати, планувани по време на първичната вълна на заверка на целия континент.

Въпреки това някои вложители демонстрират нов интерес към тези акции. Борсово търгуваният фонд AdvisorShares Pure US Cannabis, който се срина с 90% от пика си през 2021 година, означи 50% растеж през последния месец, достигайки скорошна цена от $7.15.

Неотдавнашният напредък се дължи на предлагането на администрацията на Байдън за прекласифициране на опиата в по-лека категория на федерално неразрешените субстанции, както и на гласуването на комисия на Сената на Съединени американски щати в поддръжка на законопроект, който ще облекчи някои банкови ограничавания за лицензираните от щата оператори на канабис.

Въпреки че приемането на законопроект за банковото обслужване на канабиса в Камарата на представителите наподобява малко евентуално заради законодателната невъзможност, някои предприятия за канабис генерират облаги, а акциите им са рационално оценени по отношение на паричните им потоци.

Използвайки FactSet, са разпознати търговци на дребно на канабис със стойност на предприятието от най-малко половин милиард $, като е взет поради техния дълг, а паричните им запаси, са извадени.

Получените девет компании илюстрират забележителна дивергенция в представянето в границите на промишлеността. Бившият водач в бранша Canopy Growth (CGC) означи забележителен спад и в този момент се търгува като акция за жълти стотинки.

В същото време канадският съперник Tilray Brands (TLRY) се бори с намаляващите цени на марихуаната и се пробва да диверсифицира активността си в бирената промишленост. И двете компании означиха забележителен спад в цените на акциите си през тази година. Според общоприетите счетоводни правила нито един от продавачите на канабис не е отчел облага през последните четири тримесечия взети дружно.

Въпреки това, когато се изключат непаричните разноски, няколко компании са посочили позитивен паричен поток от активността си. Три компании, измежду които Green Thumb Industries (GTBIF), Verano Holdings (VRNOF) и Cresco Labs (CRLBF), даже генерираха свободен паричен поток, отчитайки финансовите разноски, през последните четири регистрирани тримесечия.

След това класирахме тези акции въз основа на тяхната досегаемост по отношение на оперативния им паричен поток през последните четири тримесечия (т.е. оперативния им приход преди лихви, налози, обезценяване и амортизация). По този индикатор някои акции към момента наподобяват на рационална цена, даже след неотдавнашното им нарастване.

Green Thumb, Verano, Cresco и Trulieve Cannabis (TCNNF) се търгуват при 10 пъти по-висока или по-ниска стойност на EBITDA. За да се обезпечи подтекст, S&P 500 в последно време поддържа коефициент на EBITDA над 15.

Макар че федералната поддръжка за промишлеността на канабиса през тази година наподобява несигурна, съществуват благоприятни условия за напредък, защото щатите не престават да облекчават регулациите си. Щатът Ню Йорк е на път да разгласи над 1,000 лиценза за марихуана за забавление, след двегодишна регулаторна подготовка.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР