Вълната от земеделски протести в Европа доведе до предложения от

...
Вълната от земеделски протести в Европа доведе до предложения от
Коментари Харесай

Какво ще предложи Брюксел на протестиращите земеделци в 10 страни?

Вълната от аграрни митинги в Европа докара до оферти от Европейската комисия за нови ограничения по отношение на вноса от Украйна, както и за облекчение на някои ограничавания за фермерите.

През последните седмици недоволството завладя Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Австрия, Италия. Протести имаше и в Полша, и в Румъния. От през днешния ден и фермерите в Гърция започнаха пътни блокади. В Испания също оповестиха, че ще излязат на улицата.

Продължава недоволството в Европа

Недоволството на земеделците е главно поради понижени дотации или ниски изкупни цени на продукцията им, както и поради вноса на храни от други страни - най-вече от Южна Европа, както и от страни отвън Европейския съюз. Сред причините им са инфлацията и увеличените разноски поради въвеждане на екологични правила в земеделието.

От една страна Европейската комисия удостоверява поддръжката си за Украйна и предлага да се увеличение на безмитния импорт до юни 2025 година От друга страна Брюксел желае да понижи напрежението от земеделските митинги в Европа.

Предложението е всяка страна да има право да задейства защитен механизъм, в случай че вносът надвишава количествата от предходните две години и съставлява заплаха за вътрешния ѝ пазар.Тогава Брюксел ще задейства тъй наречените „ неочаквана спирачка “ за вноса в съответната страна.

Мярката визира главно пилешко месо, яйца и захар.

„ Наясно сме с терзанията на някои от страните членки, както и на земеделците по отношение на вноса на чувствителни артикули, изключително когато тези артикули остават на територията на прилежащите на Украйна страни. Наясно сме с проблемите. Те не засягат целия европейски пазар, само че разбираме неподходящите последствия от украинския импорт, които са районни за няколко страни “, сподели зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас.

Брюксел очевидно желае да понижи напрежението от земеделските митинги в Европа и като прави крачка обратно и олекотява задължението за фермерите да поддържат избрани площи необработваеми, с цел да получават дотации.

Междувременно Брюксел се готви за блокади от земеделска техника на следващия ден от рано сутринта. Точно тогава и водачите на страните членки се събират за изключителната си среща. Така, без да са публично в дневния ред, митингите в допълнение могат да усилят напрежението на Европейския съвет, който ще прави нов втори опит за събаряне на унгарското несъгласие за 50-те милиарда евро помощ за Украйна. За момента най-малко Унгария не дава никакъв знак за отстъпки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР