Вълната от разселени в Северозападна Сирия е най-голямата от началото

...
Вълната от разселени в Северозападна Сирия е най-голямата от началото
Коментари Харесай

Вълната от разселени в сирийската провинция Идлиб е най-голямата от началото на конфликта в Сирия през 2011 г.,

Вълната от разселени в Северозападна Сирия е най-голямата от началото на сирийския спор през 2011 година, съобщи Франс прес, като се базира на изказване на Организация на обединените нации.

"От 1 декември близо 690 000 души са били принудени да изоставен домовете си в Идлиб и покрайнините ", съобщи пред Франс прес Дейвид Суонсън, представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните въпроси.

Турция няма желание да се изтегля от постовете си в Идлиб

"Става дума за най-големия брой разселени за подобен интервал от началото на сирийската рецесия преди близо девет години ", посочи Суонсън.

Причина за разселването е почналата през декември атака на силите на сирийския режим и съветската авиация против джихадистите и бунтовниците в сирийската провинция Идлиб. През последните седмици репортери на Франс прес станаха очевидци на колони от коли и микробуси, които транспортират цивилни, бягащи от сраженията. Повечето разселени бягат към северните елементи на Идлиб, които са покрай границата с Турция - зона, където има относително по-малко принуждение.

Турция няма желание да се изтегля от постовете си в Идлиб

"Лагерите за разселени са пренаселени. Голям брой учебни заведения и джамии са цялостни с разселени фамилии ", съобщи през днешния ден Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Малко повече от половината територия на провинция Идлиб продължава да е под контрола на джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам " (бившият клон на Ал Каида в Сирия). В Идлиб има представители и на други джихадистки и размирен групировки.

Сирийският спор, който стартира през март 2011 година, лиши живота на над 380 000 души.

Повече от половината от довоенното население на Сирия бе разселено вътре в страната или насила да избяга в чужбина. Според Организация на обединените нации броят на избягалите в чужбина сирийци е 5,5 милиона души, а на разселените вътре в Сирия - над шест милиона души. Това е най-голямата вълна от разселени в света от времето на Втората международна война, отбелязва Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР