Вълната от наказания в руския спорт продължава с петима нови

...
Вълната от наказания в руския спорт продължава с петима нови
Коментари Харесай

Нови петима петима руски състезатели получиха доживотни наказания от МОК

Вълната от санкции в съветския спорт продължава с петима нови участници от зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година Международният олимпийски комитет, който преди този момент анулира резултатите на 14 съветски спортисти, които се участваха на игрите, в този момент усили броя им до 19. Последните включени имена в листата на осъдените доживот са Сергей Чудинов, Алексей Негодяло, Дмитрий Труненков, Яна Романова и Олга Вилухина.

Труненков и Негодяло бяха част от четворката на Русия, която завоюва златен орден в бобслея вСочи. Романова и Вилухина пък взеха сребро с щафетата на 7.5 км в биатлона. Това са следващите доживотни санкции вследствие на огромното следствие след отчета " Макларън " за потребление на систематичен допинг в съветския спорт.

Межувременно МОК разгласи претекстовете да накаже доживот златния олимпийски медалист от Сочи в ски бягането Александър Легков. В решението се споделя, че Дисциплинарната комисия е " събрала всички късчета от пъзела, които са липсвали до момента ". Според МОК спортистът " се е опитал да твърди, че от отчета на Макларън не може да се извлекат никакви доказателства ", то следствието " е стигнало до друго умозаключение ".

Олимпийският комитет прибавя, че съгласно него престижът на създателя на отчета професор Ричард Макларън, е " неоспорим " и " може да разчита на неговите констатации ".

В началото на седмицата Русия разгласи, че ще предприеме стъпки за отбрана на ползите на своите спортисти, които бяха дисквалифицирани от игрите в Сочи. " Основното нещо е да се вземат непрекъснато и пламенно всички вероятни ограничения за отбрана на нашите законни ползи и законните ползи на нашите спортисти дружно с интернационалните спортни организации ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти. " Човек мъчно може да открадне победа, която към този момент е извоювана, изключително победа, която ще остане вечно на нашите спортисти ".

МОК подложи на повторни инспекции съветските спортисти, взели участие в Сочи, след разкритията на някогашния началник на съветската антидопингова организация (RUSADA) Григорий Родченков. Скандалът в Сочи е част от по-широка допингова спекулация, която докара до отнемането на лицензите на RUSADA, лекоатлетическата федерация и параолимпийския комитет.

Отношение по въпроса взе и съветският президент Владимир Путин. По време на празнувания на Параолимпийския комитет на страната, президентът, изпрати специфична депеша. В нея той съобщи, че ще отстоява правата на всички осъдени съветски федерации на най-високо равнище.

Параолимпийският комитет e един от глобените, дружно с олимпийския комитет на Русия и федерацията по лека атлетика. И трите организации сега са с лишен лиценз.

МОК съобщи, че ще вземе дефинитивно решение за присъединяване на Русия на зимните олимпийски игри в Пьончан, при започване на идващия месец. Това ще се случи по време на съвещанието на Изпълнителния комитет на 5 и 6 декември в Лозана.

Наказаните съветски спортисти
Олимпийски първенци: Александър Легков (50 км ски бягане), Алексей Негодяло и Дмитрий Труненков (четворка бобслей), Александър Третяков (скелетон), Александър Зубков (двойка и четворка бобслей);

Сребърни медалисти: Олга Фаткулина (бързо пързаляне с кънки), Яна Романова и Олга Вилухина (биатлон), Максим Вилегжанин (50 км ски бягане), щафетата по ски тичане 4х10 км, тимът в спринта ски тичане типичен стил;

Бронзови медалисти: Елена Никитина (скелетон);

Други: Евгений Белов, Юлия Иванова, Алексей Петухов, Евгения Шаповалова (ски бягане), Сергей Чудинов, Мария Орлова, Олга Потилицина (скелетон), Олга Стулнева (бобслей), Александър Румянцев (бързо пързаляне с кънки).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (159)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР