Вълната от граждански бунтове в САЩ ескалира към все по-голямо

...
Вълната от граждански бунтове в САЩ ескалира към все по-голямо
Коментари Харесай

Протестиращите в САЩ взеха на мушка полицаите

Вълната от цивилен протести в Съединени американски щати ескалира към все по-голямо принуждение и грабежи, усилват се и целенасочените нападения срещу представителите на реда. 18 хиляди бойци от Националната армия са ситуирани в 29 американски щата. Повишено е равнището на отбрана на стратегически обекти като Пентагона и военни бази към Вашингтон.   " Сикрет сървис " са отцепили региона към Белия дом. Забранено е придвижването на транспортни средства по няколко от околните улици, заяви Си Ен Ен.

Полицай е убит в американския град Лас Вегас по време на митингите поради гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд, оповестиха от локалната полиция. Инцидентът е станал на централния бул. в града, до момента в който органите на реда са се опитвали да разпилян стачкуващи. При различен случай в града огнестрелна рана е получил втори служител на реда, като стрелбата се е разразила край постройката на Федералния съд в Лас Вегас. По предварителни данни служителят на градската полиция е разкрил ответен огън по стрелеца.

Четирима служители на реда са ранени при пукотевица в Сейнт Луис, щата Мисури, съобщи Би Би Си. " Те са откарани в местна болница. Всички са в схващане и дишат. Смята се, че пострадванията им не са животозастрашаващи ", написаха от локалната полиция в Туитър.

В Бъфало, щата Ню Йорк, двама служители на реда пък са ударени от автомобил късно нощес, до момента в който са охранявали митинг. От щатската полиция в Ню Йорк оповестиха, че положението и на двамата е съществено, само че няма заплаха за живота им. 

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп определи нападенията като " вътрешен тероризъм ". " Мобилизирам целия разполагаем федерален запас - цивилен и боен, с цел да се спрат протестите и грабежите, разрухата и палежите, и да се опазят правата на спазващите законите жители. Силно предложих на всички губернатори да употребяват националната армия, с цел да преобладаваме улиците. Ако щат или град откаже да предприеме нужните дейности за опазването на живота и имуществото на жителите си, ще разположа американски военни и бързо ще реша проблемите ", разгласи той.

Двама души са били убити при безредиците в предградие на Чикаго, обяви представител на локалните управляващи, представен от Би Би Си. Не се оповестяват детайлности за жертвите. Извършени са осъществени 60 ареста.

Тази нощ бяха ограбени магазини по най-популярната търговска улица в Ню Йорк - Пето авеню в Манхатън. Очевидци са декларирали, че има " неконтролируемо " количество грабежи, като в магазините са нахлули стотици хора. Има информации, че хората, разграбващи стоките, не са се тормозили изключително от наличието на пристигналите служители на реда. Кметът на Ню Йорк - Бил де Блазио, реагира бързо и съобщи в " Туитър ", че след диалог с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо е решено да се вкара полицейски час за цялата територия на града. Той ще влезе в действие от 23.00 ч. вечерта и ще продължи до 5.00 ч. на идната заран.

Пред Белия дом пък протестиращи бяха разпръснати със сълзотворен газ. Причината се оказа желанието на Доналд Тръмп да театралничи за фотография пред близката черква " Сейнт Джон ", която е потърпевша при вълненията. Това незабавно провокира остро неодобрение против американския президент. Сред критикуващите се включи претендентът за президент на Съединени американски щати от Демократическата партия Джо Байдън, който разяснява: " Той пръска със сълзотворен газ мирни протестиращи и изстрелва гумени патрони. За фотография. "

Късно нощес Тръмп призова щатските губернатори с твърда ръка да се оправят с гражданските протести в страната и изрази остро неодобрение от подхванатите до момента ограничения, съобщи Би Би Си. Той настоява за това в конферентен диалог с щатските ръководители днес, а тв каналът Си Би Ес нюз популяризира аудиозапис от него. " Трябва да доминирате, в случай че не доминирате, си губите времето. Те ще ви смачкат, ще изглеждате като мижитурки. Трябва да доминирате ", заявява Тръмп. " Трябва да арестувате, би трябвало да проследявате хората, да ги хвърляте в пандиза за 10 години и в никакъв случай повече няма да станете очевидци на сходни неща ", поучава губернаторите президентът на Съединени американски щати.  

Доналд Тръмп дефинира протестите, провокирани от гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис,  като " война в избран смисъл ", твърди в. " Ню Йорк таймс ".

Бунтовете в Съединени американски щати против полицейското насилие обхванаха над 140 града. Масовите безредици продължиха седма поредна нощ. Според CNN Тръмп е бил прикрит за 1 час в бункер в петък вечерта по време на огромни митинги край Белия дом.  Това са най-големите граждански митинги след убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 година

Полицейски час е въведен допълнително от 40 американски града, само че хората въобще не се преценяват с него и излязоха по улиците. До съществени конфликти с органите на реда се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне развилнялата се навалица. Демонстрантите пък палиха полицейски коли, хвърляха камъни и чупиха витрини на магазини. В Ню Йорк са арестувани най-малко 350 души. Във Филаделфия мародери грабят от разрушените магазини. Това се е случило и в Санта Моника, щата Калифорния. Двама души са убити в Дейвънпорт, щата Айова, при избухнали престрелки по време на демонстрации. Ранен е служител на реда. Един човек е погубен в Луисвил, щата Кентъки, до момента в който полицията и Националната гвардия се е опитвали да прогонят демонстранти от паркинг. Избухнала е престрелка сред протестиращите и органите на реда. В ход е следствие за изясняване на събитията към случая.

Трима служители на реда от български произход са били леко ранени при безредиците в разнообразни елементи на Съединени американски щати, съобщи Българска национална телевизия. Състоянието им е положително и те се възвръщат. 

В Минеаполис камион-цистерна през вчерашния ден се вряза в навалица от стачкуващи, само че случаят се размина без жертви. Протестиращите обаче съумяха да извлекат водача от камиона и да го набият. Според полицията дейностите на водача са били преднамерени, той е задържан и е упрекнат в нахлуване. 

Броят на арестите в Съединени американски щати надвиши 5600 от началото на митингите , пресметна АП. Те се арестувани поради разнообразни прегрешения - от грабежи на магазини, блокирани на пътища, нарушение на полицейски час, и други Десетки публицисти са потърпевши, до момента в който отразяват митингите из цяла Америка. 

Междувременно фамилията на Джордж Флойд обвини арестувания служител на реда в преднамерено ликвидиране. Адвокатът на фамилията Бенджамин Кръм твърди, че има доказателства за това. Освен това съгласно него жертвата и служителят на реда са се познавали преди трагичния инцидент. Те са работели дружно в клуб в Минеаполис. " Надявам се, че обвиняванията ще бъдат преквалифицирани на съзнателно ликвидиране, защото съгласно нас той е знаел кой е Джордж Флойд ", сподели още Кръм. Той разгласи, че е направена независима аутопсия на тялото на Флойд, тъй като семейството не вярвало на управляващите и на формалните патоанатоми. Резултатите сочат, че той се е задушил от натиска от служителя на реда, а не е умрял от съществуващи сърдечни проблеми, както се твърди в формалното известие. " Независими медицински специалисти, които направиха аутопсия на Флойд, дефинираха, че задушаването от продължителния напън е причина за гибелта му ", сподели юристът на почернената фамилия, представен от осведомителните организации. В кръвта на 46-годишния Флойд са открити следи от скорошна приложимост на метамфетамини и фентанил, което е вид обезболяващо. 

Задържаният служител на реда Дерек Шовин трябваше да се яви пред съда, само че това беше отсрочено за 8 юни. Той е упрекнат в непредумишлено ликвидиране. Шовин е изместен в затвор със засилен режим на сигурност. Той беше уволнен от полицията в Минеаполис. През уикенда брачната половинка му е поискала бракоразвод, писаха медиите в Съединени американски щати.  

РЕАКЦИЯ

Европейски Съюз осъди трагичния случай, довел до гибелта на Джордж Флойд , съобщи Би Би СИ. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че европейците са " шокирани и ужасени " от случилото се в Минеаполис. На конференция в Брюксел той съобщи, че страните трябва да подсигуряват, че „ хората, които са виновни да полагат грижи за другите, не употребяват опциите си по метода, употребен при тази доста, доста нещастна гибел на Джордж Флойд “. Според Борел " това е корист с власт и би трябвало да бъде откажаем от нея ". Той прикани за понижаване на напрежението.

СЪПРИЧАСТНОСТ

В английската столица Лондон се състоя нощес огромна проява поради убийството на Джордж Флойд. 23-ма са задържани по време на митинга, който се организира на площад " Трафалгар ". Повечето арести, осъществени в английската столица, са за нарушаване на противоепидемиологичните ограничения, въведени поради ковид. Няколко от арестуваните са атакували служителите на реда, осигуряващи реда по време на демонстрацията. 

Протести против полицейското принуждение имаше през уикенда пред посолствата на Съединени американски щати в Берлин и Копенхаген, в Милано стачкуващи се събраха пред американското консулство. Шествия с искане за правдивост се организираха също в няколко града в Нова Зеландия, както и в Канада.

Тази вечер служители на реда в Ню Йорк и Флорида пък всеобщо коленичиха в символ на съпричастност с митингите на своите сънародници, сподели Си Ен Ен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР