Вълната на популистко говорене, която доминира публичния дискурс от европейските

...
Вълната на популистко говорене, която доминира публичния дискурс от европейските
Коментари Харесай

Не е сега моментът за смяна на модела на партийно финансиране

Вълната на популистко говорене, която господства обществения дискурс от европейските избори насам, не дава признаци на намаляване, даже в противен случай. Последните няколко дни той се концентрира към смяна на модела на финансиране на политическите партии. Вместо дебатът да се концентрира върху промяната на съответния размер на държавната дотация, наподобява се образува консенсус за цялостното ѝ унищожаване и заместването ѝ с форма на „ отворено финансиране “ от страна на бизнеси и физически лица.

Понастоящем нито нивото на дебата е уместно за значимостта на решението, нито предложенията на масата биха довели до по-добър за българската народна власт резултат. Това обаче никога не значи, че няма потребност от спор по тематиката, поради огромния публичен интерес и реакциите на партиите.

Липсите в сегашния спор

Настоящото разискване стартира от изнесена от вечерно шоу информация за прекомерно висока дотация, без рекламация за изключително високо равнище на схващане на законодателството и неговите механизми, само че пък с вярата партиите да бъдат осъдени за надвзетото. Любопитното в тази ситуация е, че скоростно се породи консенсус измежду парламентарно показаните партии, че актуалният размер на дотацията (обичайно по 11 лв. на глас за дадената партия, само че съгласно закона за партиите определяна годишно със закона за бюджета) е прекомерно огромен.

С какъв брой тъкмо обаче финансирането е прекомерно огромно, на база на какво пресмятане е изработен този извод и какъв би бил оптималният му размер, тъй че партиите да могат да се устоят и да упражняват активността си, не е ясно. Няма и по какъв начин да е ясно, тъй като понастоящем липсва последователен разбор на казуса, както и пресмятане на оптималния размер на дотацията според от потребностите на партиите за поддържане на предизборните си акции, претендентите си, мрежата си и други сходни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР