Вълна от съпричастност към бежанците от Украйна заля българите: хиляди

...
Вълна от съпричастност към бежанците от Украйна заля българите: хиляди
Коментари Харесай

Вълна от съпричастност в България към бежанците от Украйна

Вълна от съпричастност към бежанците от Украйна заля българите: хиляди оферират безвъзмездни домове за настаняване, помощ на заболели хора, транспорт на животни от Украйна, събират се храна и облекла за нуждаещите се, доброволци подаряват и храна за животните на бягащите от войната в Украйна, видя кореспондент на БГНЕС.

Само в новосъздадената група във Facebook " Помощ за украинските бежанци " хиляди българи оферират помощ. Сред тях са и цели общини, които оферират настаняване на бежанци в общински центрове. Община Свищов предлага да настани 700 души в студентските общежития на Стопанската академия в града.

Община Смядово също оказва помощ с леговище за 50 индивида бежанци от Украйна.

Сред стотиците хора от Украйна, търсещи помощ, са доста майки с дребни деца, тръгнали в последния миг. Така е Анна Малишева, майка на 10-годишен наследник, пътува сама с него и с два папагала и огромно куче, която търси помощ за това да преведе кучето си през българската граница и се опасява да не бъде отнето от управляващите и настанено в подслон. В последния миг не могла да вземе документите и паспорта на животинките.

Множество дами молят за помощ на българи, които да ги вземат от украинската граница, тъй като мъжете им са мобилизирани във военните дейности.

Доброволци разясняват, че за прекосяването на границите не се изискват документи и антигенни проби.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи и на особено откритата през вчерашния ден платформа на българското държавно управление: https://gov.bg/bg/ukraine?fbclid=IwAR2erPO3cwI0nOSA9oP1jaqNXPmCITElcsKFPsE9vLnIfhpqMZxP5pzfg1M.

България ще приложи дерогация от чл.32 от Регламент 576/2013 по повод нетърговското придвижване - въвеждане и директно прекосяване на домашни любимци с пасажери (дипломати, бежанци), идващи от Украйна. Уведомление се попълня от страна на притежателя на домашния любим.

Отпадат краткотрайно всички условия за въвеждане в Република България (вкл. регулациите на ЕС) на домашни любимци от Украйна. Нужно е единствено да се попълни съобщение на самата граница, оповестиха през вчерашния ден от Министерство на външните работи. И приканиха хората да не изоставят любимците си във войната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР