Вълна от протести заля Иран след смъртта на жена, задържана

...
Вълна от протести заля Иран след смъртта на жена, задържана
Коментари Харесай

Размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб

Вълна от митинги заля Иран след гибелта на жена, арестувана от нравствената полиция. Младата етническа кюрдка била задържана поради неуместно облекло, само че три дни по-късно умряла. Полицията отхвърля обвиняванията, че върху нея е упражнено принуждение. След случая, провокирал мощно отвращение, се стигна и до конфликти сред протестиращи и полиция, при които са били убити минимум петима души.

Водни оръдия, сълзотворен газ и палки против протестиращи в Иран. Общественият яд избухна след гибелта на младата Масха Амини, умряла след полицейски арест.

22-годишната жена била на посещаване в иранската столица със фамилията си, когато на 13 септември е арестувана от нравствената полиция, поради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Според разпоредбите на шериата дамите в Иран би трябвало да покриват косата си, да носят дълги и необятни облекла и да заобикалят ярки цветове.



След ареста Масха Амини изпаднала в кома и умряла в болница на 16 септември. Полицията отхвърля върху нея да е било упражнено принуждение и изяснява гибелта ѝ със сърдечен проблем.

" Няма сведения тази жена да е била бита. Не знаем какво тъкмо се е случило, само че нравствената полиция не разполага нито с палки, нито с други средства ", сподели Ахмад Вахиди, министър на вътрешните работи на Иран.

Семейството на младата жена обаче твърди, че тя е била в чудесно здраве. Много иранци също се усъмниха в събитията към гибелта ѝ. Погребението в родния й град Сакез, обитаем най-вече с кюрди, прерасна в протестна акция, която обхвана Техеран и други градове. В иранската столица студенти проведоха шествия в поддръжка на дамите, живота и свободата.

В обществените мрежи известни иранки, в това число актриси, показаха солидарността си с Амини с риск да навредят на кариерите си. Някои от тях демонстративно режат косите си и палят забрадките си. Хаштагът с името ѝ в Туитър към този момент има близо 2 милиона споделяния. Иранският президент Раиси изиска следствие на случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР