Вълна от протести срещу бездействието към промените в климата премина

...
Вълна от протести срещу бездействието към промените в климата премина
Коментари Харесай

Стотици хиляди се включиха в глобалния протест срещу промените в климата

Вълна от митинги против бездействието към измененията в климата мина през планетата в петък, като стотици хиляди младежи изпратиха към водачите, които ще се съберат на 23 септември на срещата на върха на Организация на обединените нации за битка с климатичните промени, посланието, че затоплящият се свят не може повече да чака дейности, разяснява Асошиейтед прес.

Шествия, манифестации и демонстрации бяха извършени от Канбера до Кабул и от Кейптаун до Ню Йорк. Германската полиция заяви, че над 100 хиляди души са показали в Берлин.

Събитията в "глобалната климатична стачка " варираха от демонстрацията на двайсетина деятели в Сеул, които с фенерчета изпращаха с морзов код послания за избавяне на Земята, до демонстрациите в Австралия, които съгласно оценки на уредниците са били най-големите от началото на войната в Ирак през 2003 година и са привлекли за присъединяване 300 хиляди души в 110 града.

Шведската тийнейджърка екоактивистка Грета Тунберг съобщи през днешния ден, че е мощно обнадеждена от всеобщото присъединяване в международния митинг за климата, съобщи ДПА.

,,Невероятно е какво постигнахме дружно, това е исторически ден'', сподели тя по видеовръзка от Ню Йорк на хиляди млади стачкуващи в Стокхолм.

Екоактивистката е в Ню Йорк за присъединяване в срещата на върха на Организация на обединените нации за климата в понеделник в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Хиляди възпитаници и възрастни се включиха в проява пред английския парламент в Лондон, заяви Асошиейтед прес. Британското държавно управление съобщи, че се причислява към посланието на протестиращите, само че не утвърждава отсъствието от учебно заведение.

Десетки хиляди хора, най-вече младежи, се включиха в шествието, което мина по улиците на Манхатън в Ню Йорк. Сред лозунгите, които издигнаха, бяха "Климатичните промени са действителност " и "Защитете Земята, не корпорациите ". Държавните учебни заведения в Ню Йорк споделиха, че учениците, които отсъстват от час, с цел да вземат участие в митинга, ще получат извинени отсъствия, в случай че имат разрешението на родителите си. Хиляди стачкуващи имаше и в столицата Вашингтон, както и в Сан Франциско и Лос Анджелис.

Световните организации оповестяват за демонстрации в Европа (Германия, Англия, Франция, Чехия, Финландия, Швеция, Дания, Полша, Словакия, Босна, Сърбия, Черна гора, Хърватия), Азия (Афганистан, Хонконг, Филипините, Южна Корея, Тайланд, Индия), Африка (Кения, Южна Африка) и Америка (САЩ, Мексико, Бразилия).

Над 30 държавни и държавни ръководители подписаха апел за повече дейности в битката с климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес. Документът бе публикуван през вчерашния ден от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, отдадена на тематиката за световното стопляне. Сред подписалите го са президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, френският президент Еманюел Макрон, израелският президент Реувен Ривлин, министър председателят на Холандия Марк Рюте и други

Коста Рика беше оповестена на "Първенец на Земята " на Организация на обединените нации за водещата й роля в битката с климатичните промени, заяви Програмата за околна среда на Обединените народи (UNEP), съобщи ДПА.

Централноамериканската страна получи най-високото отличие на международната организация в региона на отбраната на околната среда в категорията за водачество в политиките поради проекта й да декарбонизира стопанската система си до 2050 година

Повече от 98 % от силата на Коста Рика към този момент се добива от възобновими източници, а над половината от територията на страната е покрита с гори след "усилена работа за възобновяване от десетилетия на обезлесяване ", се споделя в известието на UNEP. Президентът на страната Карлос Алварадо Кесада ще получи премията на 26 септември по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР