Вълна от недоволство заля Украйна през последните дни заради съгласието

...
Вълна от недоволство заля Украйна през последните дни заради съгласието
Коментари Харесай

Украйна се вдигна на Майдан срещу „формулата на Щайнмайер“

Вълна от неодобрение заля Украйна през последните дни поради единодушието на президента Володимир Зеленски с така наречен " формула на Щайнмайер " за статута на Донбас.

В над 30 града в цялата страна хората издигнаха лозунга " Не на капитулацията ", защото формулата не укрепва украинския суверенитет върху окупираните от сепаратистите територии, а основава предпоставки за федерализация на страната, без да дава гаранции за възобновяване на контрола върху държавната граница (в момента границата сред сепартистките територии и Русия е под контрола на съветски сили).

Само в Киев в неделния ден стачкуваха над 10 хиляди души, които организираха национално " към този момент " (събрание) на Майдана на независимостта, след което минаха през държавния квартал, в това число под прозорците на президента. Шествието приключи още веднъж на Майдана, където стачкуващите извършиха националния химн, съобщи организация " Укринформ ".

Сред протестиращите беше и експрезидентът Петро Порошенко.

Участниците в акцията сложиха на управляващите период до 14 октомври, с цел да покажат " ясна реакция " към Русия, недопускаща капитулация и изменничество към националните ползи на Украйна. Те настояха за оставката на шефа на президентския офис Андрей Богдан и се обърнаха към премиера Алексей Гончарук с искане да приготви " консолидирано искане към Русия ".

Масовата демонстрация мина под многочислени национални флагове, без партийна символика. Тя беше проведена от Движението за опозиция против капитулацията, зародило непринудено, откакто на 1 октомври Зеленски разгласи, че Украйна е приела " формулата на Щайнмайер ".

На страницата на придвижването във Facebook е оповестена Резолюция на националното Вече, съгласувана по време на протестните акции.

Още вечерта на 1 октомври жители излязоха на митинг в центъра на Киев. През идващите дни акциите ставаха все по-многобройни и обгърнаха цялата страна.

За 14 октомври - Деня на бранителя на Украйна, е планувана нова вълна от митинги.

В Резолюцията на националното Вече се показва, че желанията на президента Зеленски опонират на волята на украинския народ.

" Украинското общество уверено стачкува против по този начин наречения проект " за прекъсване на войната ". По думите на президента Зеленски, той еднолично го е съгласувал с Путин. Този проект планува осъществяване на избори на окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска области и установяването на необикновен статут за тях. Тези планове на президента опонират на волята на украинския народ. Резултатите от изследванията на публичното мнение през тези години демонстрират, че безспорното болшинство украинци не одобряват нито провеждането на избори на окупираните територии, нито основаването там на проруски автономии с необикновен статут, нито някакви други отстъпки пред агресора, които опонират на националните ползи на Украйна и са разрушителни за нейната самостоятелна държавност и цивилизационен избор. " - се споделя в документа, представен от изданието informnapalm.org.

Авторите приканват украинските жители, общините, националните депутати, църквата персонално да се включат в необятна опозиция против дейностите на ръководещите.

" Ръководейки се от ползите на Украинската страна и волята на болшинството от украинците, призоваваме всички неравнодушни жители към общонационална готовност за необятна опозиция против противозаконните и антиконституционни дейности на властта. С цел противопоставяне на капитулацията и отбрана на държавността ветерани, доброволци, учени, специалисти, публицисти, публични организации и деятели сътвориха гражданско надпартийно Движение за Съпротива против капитулацията. Десетки политически партии и цивилен организации от цяла Украйна и зад граница към този момент се сплотиха в това придвижване. "

Движението приканва украинската диаспора зад граница да се обърне към президента на Франция Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел с предизвестие, че тяхното присъединяване в налагания на украинската страна мир при изискванията на Кремъл ги прави съучастници в експанзията против Украйна.

Към държавите-съюзници на Украйна от НАТО и Европейски Съюз придвижването насочва зов да укрепят обединението за противопоставяне против съветската експанзия и да обединят напъните си освен за поддръжка на Украйна, само че и за гарантиране на сигурността на прилежащи страни, които са или могат да станат обект на съветска експанзия в бъдеще.

Президентът на Украйна и Върховната Рада са призовани да образуват и реализират държавната политика във връзка с Русия и окупираните от нея територии според настоящия в Украйна " Закон за особеностите на държавната политика и обезпечаването на държавния суверенитет на Украйна над краткотрайно окупираните територии в Донецка и Луганска области ".

" Русия е агресор и би трябвало да понесе цялостна отговорност за закононарушенията си в Украйна и основаната обстановка в окупираните територии. Донбас и Крим би трябвало да се върнат в Украйна дружно, без всевъзможни условия от страна на Кремъл " - се споделя още в резолюцията.

Движението приканва жителите да поддържат обръщението от 17 септември към президента на Украйна " Няма да допуснем капитулация ", инициирано от известни общественици. В него са дефинирани основни положения за позицията на Украйна при договаряния в какъвто и да е формат, показва informnapalm.org. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР