Вълна на бежанци от Афганистан след последния събития няма. Реално

...
Вълна на бежанци от Афганистан след последния събития няма. Реално
Коментари Харесай

Петя Първанова: Няма вълна от Афганистан

Вълна на бежанци от Афганистан след последния събития няма. Реално хора от Афганистан все още, пристигнали незаконно или на самоход при нас – няма. Това съобщи ръководителят на Държавната организация за бежанците Петя Първанова в утринния блок на Българска национална телевизия.

По думите ѝ способени за защита на границата е Гранична полиция и Министерство на вътрешните работи. Агенция за бежанците дава отговор за 4 поделения, в които се настаняват лица, които са потърсили интернационално отбрана в страната ни. Към момента заетостта на всички центрове е 30% и не можем да кажем, че има нещо, което може да ни тормози, уточни Първанова.

1 560 към вчерашна дата са чужденците в интернационална протекция, потърсили помощ у нас. Те са най-вече от Сирия, Ирак и няколко други страни. Профилът на хората, които търсят протекция са главно мъже. През 2020 година потърсили протекция дами са 5-6%, децата в това число и до 18-годишна възраст също бяха към сред 35-40%. Жените досега през 2021 година потърсили протекция са към 5-6%, като децата са в същия диапазон сред 32 – 35%.

Тя уточни, че има и такива чужденци, които крият годините си, като се показват за по-малки. В последните 3 образователни години с съгласуваност с МОН всички деца, чиито родители желаят, се записват в български учебни заведения. Има 57 бежански деца, които са записани в българските учебни заведения през 2021 година, като до 2-3 месеца проговарят български език.

За храна за 30% претовареност в държавната организация по бежанците към 200 000 на месец помощта от страната. Бежанците могат да работят след третия месец на интернационална протекция у нас. Бежанците са доста са изпълнителни, прецизни и съблюдават сериозна дисциплинираност с всевъзможни ограничавания поради COVID-19. 349 са имунизираните бежанци до 10 септември. Миналата година инфектираните с COVID-19 бежанци са били 0.7%, а през актуалната година са 13%.

Първанова увери, че Агенцията за бежанците е готова за по-сериозен бежански напън. При нужда могат да обезпечат до 6 000 места за бежанците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР