Валидността на последните хартиени винетни стикери, купени преди въвеждането на

...
Валидността на последните хартиени винетни стикери, купени преди въвеждането на
Коментари Харесай

Валидността на последните хартиени винетки изтича днес

Валидността на последните хартиени винетни стикери, купени преди въвеждането на електронните, изтича през днешния ден, оповестиха от организация " Пътна инфраструктура ". Това е значимо конкретизиране, защото до предходната година валидността на годишните стикери беше до края на януари.

С въвеждането на електронните винетки валидността е до края на годината, за която са купени и по този начин в първия ден на Новата година изтича валидността на 14 067 годишни електронни винетки за леки коли. Общо над един милион е-винетки изтичат в първите два месеца на 2020 г, обобщават още от пътната организация.

Цените на е-винетките през 2020 година остават непроменени. Уикенд винетката за леките коли е 10 лева, седмичната – 15 лева, месечната – 30 лева, тримесечната – 54 лева или годишната – 97 лева

Камионите и рейсовете с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще продължат да употребяват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 година Цените на дневните, седмичните и месечните винетките и за тях остават без смяна.

 Валидността на последните хартиени винетки изтича през днешния ден
© Агенция Пътна инфраструктура

Проверка за валидността на е-винетка може да се направи на уеб страницата bgtoll.bg. Собствениците или водачите на коли могат да употребяват един от трите бутона, с цел да получат информация за валидността на е-винетка, за валидността на е-винетка, отпусната посредством Агенцията за обществено подкрепяне, както и за съществуването и валидността на е-винетка при положение на пререгистрация на пътното транспортно средство.

Кое е значимо при покупката на винетка

Електронната система разрешава покупка единствено на една е-винетка за един автомобил за избран интервал от време. При опит за пазаруване на е-винетка за период, който повтаря отчасти или изцяло подобен, за който към този момент има платена такса, на екрана на устройството (компютър, мобилен уред или терминал за самотаксуване) се изписва надпис, който предизвестява за това.

Необходимо е потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции поради неверно въведени данни в системата не се позволяват.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

Санкциите

При открито нарушаване – изчезнала е-винетка, профилираните мобилни екипи на Националното тол ръководство оферират на лидера да заплати обезщетителна такса, с цел да може да довърши пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките коли остава 70 лв. за автомобил с обща механически позволена оптималната маса до или равна на 3,5 тона.

До въвеждането на тол таксуването обезщетителната такса за транспортни средства с тегло сред 3,5 и по-малко от 12 тона остава 125 лева и надлежно 175 лв. за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена единствено посредством POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако лидерът откаже да заплати на място обезщетителна такса и оспори нарушаването, му се сформира акт за определяне на административно нарушаване. За да продължи пътя си в този случай, би трябвало да заплати цената на най-евтината винетка за съответната категория коли – уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните коли. Плащането още веднъж е единствено с дебитна или кредитна карта. Той ще би трябвало да заплати обезщетителната такса в границите на 14 дни.

В случай, че в 14-дневния период не постъпи заплащане, влиза в действие наказателно разпореждане, вследствие на което лидерът на пътното транспортно средство дължи санкция – за леките коли тя е 300 лв., а за тежкотоварните коли над 3,5 тона е 1800 лева Ако нарушителят заплати обезщетителната такса при определяне на нарушаването или в период от 14 дни от сформиране на акта за определяне на административно нарушаване, то той се освобождава от административно-наказателна отговорност и не му се постанова санкция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР