Валидността на личните карти се удължава с 6 месеца. В

...
Валидността на личните карти се удължава с 6 месеца. В
Коментари Харесай

Личните карти и шофьорските книжки, удължени с 6 месеца, ще са валидни само на територията на страната

„ Валидността на персоналните карти се удължава с 6 месеца. В периода на продължение на тези персонални карти, те ще са годен идентификационен документ за идентичност, а свидетелствата за ръководство на моторно транспортно средство са годни самостоятелни удостоверителни документи за дееспособност за ръководство на МПС, единствено и само на територията на страната “. Това разгласи Светлана Ценева, шеф на Дирекция „ Български документи за идентичност “ по време на изключителния брифинг, обвързван с административните промени за жителите и признатите ограничения с влизането в действие на Закона за изключителното състояние.

По данни на Министерство на вътрешните работи се следи внезапен спад в издаването на персонални документи. На 9 март са признати персонални карти 5691, паспорти – 4302, свидетелства за ръководство на МПС – 1269. В съпоставяне с 23 март, са признати 1071 персонални карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за ръководство на МПС.

„ Тъй като даването на административната услуга по издаване на български персонални документи няма да прекрати своя режим на работа, по избор на тези жители, ще могат да се издават нови документи и преди приключването на периода на годност на този 6-месечен период “, сподели още Светлана Ценева.

Освен това се удължава с 6 месеца и срокът за престояване на непрекъснато и краткотрайно пребиваващите у нас жители на трети страни, както и жители на Европейски Съюз, които се намират на територията на България.

„ Чуждестранните туристи, които би трябвало да изоставен страната, в случай че са възпрепятствани могат да се извърнат към звено „ Миграция “, с цел да им бъде продължен 3-месечният период, в който имат право да бъдат в България “, изясни Николай Николов, шеф на Дирекция „ Миграция “.

Предвижда се документите на чужденците, които обитават дълготрайно у нас до 1 година, чийто период изтича по време на изключителното състояние, да подадат документи 14 дни след приключване на изключителното състояние, като този период няма да се смята за спиране и няма да се счита за нарушаване на Закона за чужденците в Република България. Същото ще важи и за чужденците, които не са на територията на страната и които са обвързани от опцията да се приберат до приключване на позволения период. За тях е планувана опция те да създадат това до 14 дни след приключване периода на изключителното състояние. 

Туристите с право да обитават у нас до 3 месеца, на които този период изтича, би трябвало да изоставен страната. Ако по независещи от тях уважителни аргументи те не могат да го създадат, могат да се извърнат към териториалните звена „ Миграция “ за удължение на интервала, в който се постанова те да останат в България.

Под 100 души има в домовете за задържане на нелегално пребиваващите чужденци в София и в Любимец.

„ Към момента миграционната конюнктура е спокойна. Отдаваме го и на климатичните условия. Не се следи увеличение на откритите нелегално пребиваващите чужденци, съумели да влязат на наша територия. От началото на годината към 200 чужденци са съумели да влязат в България и са били настанени в домовете. От тях 125 сме съумели да върнем, което е доста огромен триумф “, изясни Николай Николов, шеф на Дирекция „ Миграция “. 

„ Сроковете на разрешенията за търговия с оръжия, взривни субстанции и пиротехнически произведения, както и придобиване, предпазване и използването им, които изтичат по време на закона, се удължават с два месеца от анулацията на изключителното състояние “, изясни Дамян Димов, контрольор в Сектор „ Контрол на общоопасните средства “ в Главна дирекция „ Национална полиция “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР