Валидаторите в градския транспорт на София ще заработят до края

...
Валидаторите в градския транспорт на София ще заработят до края
Коментари Харесай

Плащаме билет с банкова карта, а ни взимат парите в края на деня? Шефът на ЦГМ пред Dir.bg

Валидаторите в градския превоз на София ще проработят до края на месеца, а цялата система би трябвало да започва през май месец . Това разгласи шефът на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Димитър Дилчев. Скоро той показва една от нейните функционалности - закупуване на билет с банкова карта или смарт устройство. Валидаторът издава билет за еднократно пътешестване и при постигане на сумата от 4 лева (т.е. на третото пътешестване за деня - б.р.) се таксува дневна карта и повече пари не се изтеглят. Ето какво показа още той по тематиката пред Dir.bg.
 Валидаторът издава билет за еднократно пътешестване и при постигане на сумата от 4 лева (т.е. на третото пътешестване за деня - б.р.) се таксува дневна карта и повече пари не се изтеглят, споделя Димитър Дилчев
Валидаторът издава билет за еднократно пътешестване и при постигане на сумата от 4 лева (т.е. на третото пътешестване за деня - б.р.) се таксува дневна карта и повече пари не се изтеглят, споделя Димитър Дилчев
Снимка: Българска национална телевизия
- Г-н Дилчев, скоро в градския превоз в София ще проработи валидиращата система, през която ще можем да се таксуваме и закупуваме билет с банковата си карта. Нека да разясним по какъв начин ще става това - три таксувания на банковата карта ще се трансформират в дневна карта?
- Интегрираната система за електронно таксуване и видеонаблюдение към този момент е конфигурирана и тествана на 100 %, а огромна част от функционалностите са въведени в употреба. Общо внедрените устройства в градския превоз са над 14 000. Валидаторите и в трите метролинии към този момент работят и хората могат да се таксуват с актуалните си транспортни документи. До края на месец май те ще могат да вършат това и на устройствата в наземния градски превоз - рейсове, тролеи и трамваи. Внедрените валидатори разполагат с QR и NFC четци, тъй че пасажерите след въвеждането на всички функционалности в употреба ще могат да пътуват със съществуващите документи, издавани от " Център за градска подвижност ", безконтактни банкови карти (Visa, Mastercard), плануваните в новата система по-сигурни смарт карти, мобилен телефон и други интелигентни устройства.
 Три заплащания с банкова карта за билет в София стават дневна карта Виж още
- Така всеки пасажер ще може да купи или зареди своя документ за пътешестване бързо и елементарно...
- Да, на каса, посредством външни машини или през уеб портал. Ние разполагаме с нужната база от информация, тъй че учениците и студентите към този момент няма да носят непрестанно документи, които демонстрират, че имат право на преференциални пътувания. И това е по този начин, тъй като ние имаме тези данни. Сами разбирате, че това пести време и подсигурява улеснение.

Що се отнася до банковите карти, пасажерът ще купува своя превозен документ посредством тях като сложи картата си на валидатора и се записва.

Така, в случай че пътува денем повече от три пъти, в края на деня неговата банката няма да вземе от сметката му за всяко пътешестване по 1,60 лв., а единствено 4 лв., колкото е цената на дневната карта .  Кадър: БТВ
Контрольорите ни разполагат с устройства, които виждат само и единствено дали банковата карта е валидирана. Но банковата карта е единствено една опция и тя ще стане факт, откакто се трансформират нужните нормативни разпореждания.

Документ за пътешестване, както споделих, ще са и новите смарт карти, които ще издаваме, мобилен телефон, часовник, който има нужната функционалност, и така нататък Водачите също ще издават еднократни билети, които пасажерът няма да има потребност да валидира, тъй като те ще носят цялата информация в себе си.  Снимка: ЦГМ
- Как и от кое място можем напряко да си купим дневна карта?
- Дневната карта може да се купи от нашите каси и тези на нашите сътрудници. Както и посредством. Онлайн покупката става бързо и комфортно, в София тя се употребява от пасажерите към този момент две години. В момента работим по разширението на тази опция, тъй че пасажерите да могат да купуват и повече транспортни документи през тази система.

- В момента водачите на градския превоз не продават билети, а от началото на годината към този момент контрольорите глобяват. Каква е равносметката към днешна дата? Колко са изрядните пътуващи?
- Водачите не продават билети, тъй като тяхното здраве е от извънредно значение в тази пандемична конюнктура. Ние от ден на ден приказваме за разхлабване на ограничения и част от тях е възобновяване на работата на контрольорите. Нито за ден нашите каси, тези в метрото, тези на нашите сътрудници не са спирали да продават транспортни документи. Дори разширихме мрежата като поканихме, и те одобриха, за наши сътрудници Българския състезателен тотализатор и Български пощи. Да, сигурно, за част от пасажерите е доста по-удобно да се качат в транспортното средство и тогава да си вземат билет.

Тези пасажери, които пътуват с еднократен билет, са по-малко от 8 на 100.

Гражданите, които избират публичният превоз, пътуват с абонаментни карти. В този смисъл можем да приказваме за повече изрядни пасажери, от що се касае за такива, които по принцип заобикалят разпоредбите. И още нещо желая да подчертая - в никакъв случай не е отменяно правилото да пътуваш с постоянен превозен документ. Нека да имаме разбирането, че в случай че един пътува без превозен документ, всички останали плащаме за това. Това е действителен запас, който всеки от нас дава.  Снимка: ЦГМ
- Столична община ще вземе заем от 60 млн. лв. за разнообразни инфраструктурни планове. Каква част от тях ще отиде за градския превоз и какво ново планирате?

- Средствата от този заем са за инфраструктура. В този смисъл, там където тази инфраструктура е част от маршрутите на публичния превоз, това е и инвестиция в него. Що се отнася до това, което ще е новото... Новото е да продължим да работим качествено в условия на пандемия. Новото е да успеем да преодолеем финансовия недостиг, който се натрупа в сложната за всички 2020 година. Новото е да получим и одобрим на 100 % работата на изпълнителя по въвеждането на интегрираната система за електронно таксуване и видеонаблюдение. Това по контракт би трябвало да стане през месец май тази година.

В момента всички транспортни средства са оборудвани с камери и видеонаблюдението към този момент работи.

Чрез него се покачва сигурността при пътуванията, в това число и за водачите и ще се понижи опцията за похищения и вандалските прояви. Оборудването включва екрани в кабините на водачите, които могат да наблюдават протичащото се и да употребяват паник бутон. Сигналът при произшествия се изпраща в новоизградения център за видеонаблюдение на " Център за градска подвижност " посредством видеовръзка в действително време през 4G мрежа.
Разработен е и цялостният програмен продукт на системата, като в него са интегрирани и нужните подсистеми и са направени миграциите със съществуващите данни. Вече работят и аналитичните услуги към системата. От декември интензивно се събират данни, които ще дадат опция за разбор и аргументирани оферти за възстановяване на транспортната услуга.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР