Валерий Пшенични, обвинен в наказателното дело за разхищение в Министерството

...
Валерий Пшенични, обвинен в наказателното дело за разхищение в Министерството
Коментари Харесай

„Руският Илон Мъск“ бил изнасилен и измъчван

Валерий Пшенични, упрекнат в наказателното дело за разхищаване в Министерството на защитата при строителството на супермодерна подводница, е бил изнасилен и удушен в петербургския следствен изолатор. Смъртта му е била показана като самоубийство, оповестява Лента.ру, базирайки се на „ Новая газета “.

Сред другари и сътрудници инженер Пшенични бе прочут като „ съветския Илон Мъск “. Подводницата, над която работеше компанията му, съгласно специалистите е била без аналог. Те считат, че такива съдове биха дали доста нови благоприятни условия както в корабостроителството, по този начин и в активността на нефтените и газови компании.

По данни на изданието, гибелта на инженер Валерий Пшенични е настъпила на 5 февруари след следващия разпит. В този ден караулният в санктпетербургския следствен изолатор № 4 го разкрил да виси на връзката от качулката му с дължина 40 сантиметра. Служителите в центъра за задържане се показали гибелта като самоубийство, написа „ Площад Славейков “.

Проведената през февруари и март съдебно-медицинска експертиза е посочила, че Пшенични не се е самоубил, а е умрял вследствие на телесни увреждания. Арестуваният е бил малтретиран, насилван и задушен. По тялото му е имало порезни и прободни рани, в устата – белези от изгаряне с електричество, гръбнакът му е бил строшен. Причините, заради които е бил погубен, остават неразбираеми. Но преди гибелта си, написа „ Новая газета “, той е съумял да съобщи на жена си три бележки с молба да не заплаща нищо на никого.

Загиналият Валерий Пшенични бе обвинен в наказателно дело за разхищаване на пари при строителството на подводница „ Варшавянка “ за Министерството на защитата. Той бе притежател на компанията „ НовИТ Про “, разработваща триизмерния компютърен модел на лодката. През 2016 година предприемачът заподозря своя сътрудник и шеф Андрей Петров в кражба на милиони от сметките на компанията и съумя да заведе дело против него. Арестуваният Петров е дал показания срещу Пшенични и помощник на военното министерство, с обвинявания в съзнателно завишение на цената на поръчката. И двамата бяха арестувани, а малко по-късно Пшенични е бил погубен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР