Валериан, момина сълза и мечо грозде са сред 24 вида

...
Валериан, момина сълза и мечо грозде са сред 24 вида
Коментари Харесай

Кои билки е забранено да берем тази година

Валериан, момина сълза и мечо грозде са измежду 24 типа лечебните растения, които тази година не можем да берем, тъй като събирането им от естествените им залежи в цялата страна е неразрешено. Това припомнят специалистите от Националната работа за отбрана на природата към Министерство на околната среда и водите по отношение на отбелязването на празника Еньовден тази неделя (24 юни)

Забраната се постанова годишно със заповед на министъра на околната среди и водите. Изключение се прави за количества, събирани за персонални потребности.

Сред неразрешените за 2018 година билки са лечебната дилянка (валериана), остър залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, разнообразни типове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и други

Мурсалки чай - неразрешен за бране даже за персонални потребности

И тази година мурсалският чай, именуван още пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е неразрешен за бране даже за персонални потребности на територията на цялата страна така както находищата му са застрашени.

Билките са естествен запас, който не е изобилен и по тази причина потреблението му е обект на регулации от няколко закона. припомнят специалистите. Това са Законът за лечебните растения, към който има лист със 739 лечебни растения, Законът за биологичното многообразие, Законът за предпазените територии и Законът за горите.

Според Закона за лечебните растения, министърът на околната среда и водите дефинира допустимите за събиране количества билки (кг изсъхнало тегло) от естествените залежи, отвън територията на националните паркове, за календарната година. Специалният режим на запазване и прилагане се ползва за типове, чиито запаси демонстрират трайна наклонност за понижаване и съществува опасност за естественото им разпространяване в природата. Заповедта се обнародва в Държавен вестник. Определените в заповедта количества билки се разпределят от шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда сред подалите поръчки билкозаготвители в региона на инспекцията.

Божур, иглика и кисел бодил - единствено в избрани количества

Определени са и възможни за събиране количества от 11 билки (кг изсъхнало тегло) от естествените залежи, отвън територията на трите Национални парка. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, бясно биле, лютива тлъстига, кисел бодил, лековит ранилист.

Целта е да се подтиква култивираното им развъждане, тъй като по този начин се обезпечава качествена и огромна по размер суровина, без да се нанасят вреди на природата. Създават се и благоприятни условия за занаят на популацията в планинските региони, където почвите са небогати и развъждането на други култури е мъчно.

Сега върху аграрни площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва и други култури.

Как се берат билки

Брането на билки, би трябвало да се прави в изсъхнало и слънчево време заран, след повдигане на росата. Растения, които са брани росни и след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват.

Трябва да знае методът и подобаващите принадлежности за бране на билки. Растенията не се късат или скубят, а се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и повреждат.

Събират се единствено тези елементи от билките, които ви трябват (пъпки, плодове,листа и др.) Около 1/3 от добре развитите растения би трябвало да се оставят, с цел да могат да се развъждат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР