Валери Симеонов Вицепремиерът Валери Симеонов определи Бюджет 2018 като богата,

...
Валери Симеонов Вицепремиерът Валери Симеонов определи Бюджет 2018 като богата,
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Бюджет 2018 е богата пица Калцоне


Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов дефинира Бюджет 2018 като " богата, добре аранжирана пица, вид " Калцоне ".

Председателстваниято от Симеонов съвет за тристранно съдействие утвърди в петък финансовия проект на страната за следващата година с болшинство.

За пръв път държавният бюджет бе съпоставен с пица от финансовия министър Симеон Дянков през 2010 година, когато той изясни, че неговата пица е " постна " за разлика от тази на кабинета на тройната коалиция, където кутията била празна и нямало никаква пица.

Макар ГЕРБ да не припознават бюджета си като " обществен " поради рецензиите, че той се пробва да разхвърля " на всекиго по нещо ", с цел да тушира общественото напрежение, действително най-сериозните нараствания са точно в обществените сфери, в случай че не се броят съмненията при финансовите разноски поради изоставането на заплащанията по европрограмите.

Образованието следващата година ще получи с 490 млн. лева повече спрямо в началото заложеното за 2017 година, като главната част от сумата ще отиде за 15-процентното нарастване на учителските заплати, а също и за диференцираното финансиране. Допълнителни 500 млн. лева пък ще се похарчат за опазване на здравето поради по-високите осигурителни прагове и доходи от вноски. Социалната сфера ще получи над 740 млн. лева в допълнение по отношение на програмата за 2017 година, като в тях влиза нарастването на пенсиите с 3.8%, а също и покачванено на разнообразни обществени заплащания, които не бяха вдигани от години като да вземем за пример обезпеченият най-малък приход, компенсацията за втората година от майчинството, детските надбавки и т. н. За нарастването на заплатите в армията са планувани изключителни 100 млн. лева, в Министерство на вътрешните работи – 55 млн. лева, в системата на обществените грижи – 9.4 млн. лева, в общинските администрации – 23 млн. лева

В бюджета е пресметнато и покачването на минималната работна заплата от 460 лева на 510 лева от 1 януари 2018 година, а също и нарастването на минималните осигурителни прагове макар мощните възражения на бизнеса.
Финансовият министър Владислав Горанов съобщи по време на съвещанието на тристранката, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и служащите и няма по какъв начин да регистрира безусловно златното сечение сред желанията на обособените страни.

" Бюджетът за 2018 година дава опция страната обикновено да извършва функционалностите си и връща част от положителните процеси в стопанската система и към чиновниците, заети в бюджетната сфера, въпреки и не с темповете, с които на тях им се желае и не с темповете, които са в действителния бранш ", сподели Горанов.

Министърът напомни изложената наскоро теза, че стопанската система сега е в удобна фаза на икономическия цикъл, само че към 2020 година може да се стигне до прегряване.

Горанов посочи, че повишаването на Брутният вътрешен продукт ще е 3.9 на 100 на година през прогнозния интервал - 2018 - 2020 година, а вътрешното търсене остава главният водещ фактор за икономическия напредък по линия както на потреблението, по този начин и на вложенията.

Нивото на безработица се чака да се намали до 6.2 на 100 с наклонност в края на интервала да доближи да 5.6 на 100. Средногодишната инфлация през 2018 година ще е 1.4 на 100, а инфлацията в края на годината ще доближи 1.6 на 100. По-високите стойности ще се дължат на продължаването на повишаването при потребителските цени на храните и горивата, както и на усилване на базисната инфлацията под въздействие на по-високото вътрешно търсене.

Горанов посочи също, че ще има еволюционен спад на съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт като през 2020 година то би трябвало да доближи към 20 на 100.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР