Валери Симеонов сравни бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне". С

...
Валери Симеонов сравни бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне". С
Коментари Харесай

Бюджет 2018г е една добре аранжирана пица Калцоне, според Валери Симеонов

Валери Симеонов съпостави бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне ". С тези думи вицепремиера, председателстващ Националния съвет за тристранно съдействие даде думата на министъра на финансите Владислав Горанов:

Г-н Горанов, за нас е чест и наслаждение да ви предоставим думата да визиите бюджета за 2018 година по този начин наречената богата, добре аранжирана пица "Калцоне ".

Сравнението на бюджета с пици стартира от Симеон Дянков, когато тя бе прекомерно постна. Преди дни Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия в НС) пък сподели, че 'пицата " за 2018 година е няма луканка, само че е щедро поръсена с пармезан.

Днес вицепремиерът Валери Симеонов я дефинира много по-апетитно.

Министърът на финансите Владислав Горанов подсети по време на съвещанието на Тристранния съвет, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и служащите и няма по какъв начин да регистрира безусловно златното сечение сред желанията на обособените страни.

Бюджетът за 2018 година дава опция страната обикновено да извършва функционалностите си и връща част от положителните процеси в стопанската система и към чиновниците, заети в бюджетната сфера, въпреки и не с темповете, с които на тях им се желае и не с темповете, които са в действителния бранш, съобщи Горанов.

Реалният бранш обаче е движещият стопанската система и няма по какъв начин да чакаме както в някои страни се вършат опити бюджетният бранш да диктува темпа на повишаване на приходите, посочи финансовият министър.

По думите му България се намира в релативно удобен интервал за икономическия си цикъл, само че с цел да да има увеличение на капацитета на стопанската система, би трябвало да бъде увеличена базата на факторите за произвеждане, което е обвързвано с възстановяване на качеството на работната мощ, използване на ограничения за битка с влошаващите се демографски процеси и повишение на успеваемостта, както и увеличение на вложенията в средства на произвеждане.

Министърът изрази убеденост в края на прогнозния интервал за постигане или леко надминаване на капацитета за напредък на българската стопанска система.

Предвиден е недостиг от 1% от брутния вътрешен артикул и стопански напредък от 3,9 на 100.

Над 1 милиарда лв. ще бъдат изхарчени за въоръжение в идващите три години. Част от тези средства ще бъдат изразходвани за нови изтребители и кораби.

Променя се и възрастта за пенсиониране. Мъжете към този момент ще излизат в пенсия на 64 години и 1 месец, а дамите – на 62 години и 2 месеца.

С импортирания в НСТС план на бюджет на Държавното публично обезпечаване за 2018 година се предлага опазване на режима на погашение на болнични във типа, в който е в този момент - работодателите да заплащат 70 на 100 от осигурителния приход през първите три дни, а от четвъртия Национален осигурителен институт по 80 %, сподели общественият министър Бисер Петков.

Отпаднало е предлагането работодателите да заплащат през първите три дни единствено 50 % от дневната отплата.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР