Валери Симеонов Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства

...
Валери Симеонов Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства
Коментари Харесай

Кметства искат децентрализация и промяна в местното самоуправление

Валери Симеонов Представители на Националното съдружие на кметовете на кметства се срещнаха в Калофер с вицепремиера Валери Симеонов, с цел да показват своите претенции за промени в локалното самоуправление. Те упорстват за децентрализация на средствата и властта в дребните обитаеми места.

От сдружението желаят промени в закона, съгласно които на брой поданици да се поставят минимални, обезпечени средства, с които да разполага съответното обитаемо място, сподели кметът на Калофер Румен Стоянов.

Промяната на прага за формиране на кметство, който през 2016 година от 100 нарастна на 350 поданици по непрекъснат адрес, беше избран от сдружението като опит за централизащия, който ще се отрази на жителите на дребните обитаеми места.

 бастунче

Според Валери Симеонов, децентрализацията е нужда. В подбалканския град той взе участие и в тържествата отдадени на 1 ноември – Деня на националните будители. Вицепремиерът съобщи на Националния музей " Христо Ботев " в Калофер бастунчето на Ботьо Петков, дарено от Центъра за българска просвета в Одеса, Украйна.

Реликвата ще бъде подложена на задълбочена експертиза, която да удостовери на 100 %, че е принадлежала на един от най-големите калоферски будители и модернист в учителската активност, бащата на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев – даскал Ботьо Петков.

Чуйте и от приложения аудиофайл
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР