Валери Симеонов изхвърли на улицата всички служители на телевизията си

...
Валери Симеонов изхвърли на улицата всички служители на телевизията си
Коментари Харесай

Афера: Върху руините на СКАТ вдигат масивна бизнес сграда. Валери Симеонов задължава още неизгонените служители да подписват скандални декларации!

Валери Симеонов изхвърли на улицата всички чиновници на малкия екран си в Бургас. Последната му акция бе преди три седмици, когато Симеонов задължи останалите към момента неизгонени чиновници в морския град да попишат декларация за честност. Те описаха пред „ Барикада “, че в нея имало стряскащи условия.

Само два месеца, откогато вицепремиерът Валери Симеонов е в държавното управление, едно от първите неща, които съдружниците му задвижиха, е градеж на солидна бизнес постройка върху останките на телевизия СКАТ в Бургас. Строежът се намира в комплекс „ Зорница “, откъдето в миналото медията излъчваше за цялата страна. Там сега тече интензивен труд. Официален възложител е компания „ Източноевропейски строителен холдинг “ и физическите лица Петьо Георгиев и Данчо Хаджиев. И двамата са съдружници със Симеонов в СКАТ, а Хаджиев дълги години бе началник на столичния офис на малкия екран.

Самият Симеонов не попада измежду възложителите, само че с дейностите си до момента даде мощно рамо на градежа. Пак по същия сюжет, само че преди 9 години, единствено броени месеци, откакто бе определен за ръководител на Общинския съвет в Бургас (тогава като представител на партия „ Атака “), едно от първите неща, които Валери Симеонов входира за разглеждане бе договорка за този парцел. Официално настояването беше отправено от името на телевизия СКАТ. Като притежател на 320 квадрата от терена под постройката си, малкия екран настояваше общината да ѝ продаде останалите 555 кв. м. Мотивът, разказан от самия Валери Симеонов бе, че за потребностите на електронната медия ще би трябвало съвременна сграда с нови студиа и комфортни репортерски зали. Дори изясни, че възнамерява там да има и фитнес зала, в която тв служащите му да спортуват.

Въпреки, че против договорката имаше доста съперници, които още тогава заподозряха, че в последна сметкацелта няма да е нова телевизия, а бизнес парцел с жилища за продажба, тя мина с гласовете на съветниците от „ Атака “ и ГЕРБ. Така 555-те квадратни метра общински терен бяха продадени на СКАТ за 850 815 лева Настояванията на опозицията в локалния парламент, че това са прекомерно малко пари не бяха взети под внимание.

Малко по-късно Симеонов изнесе малкия екран от постройката, с цел да я приготви за срутване и ново строителство. СКАТ и всичките ѝ чиновници се настаниха чартърен в тясно помещение в партера на непосредствен жилищен блок. Работещи в медията описаха тогава, че Симеонов им обяснил, че това е краткотрайно – до момента в който бъде вдигната новата сграда.

Цели девет години обаче по този начин и не стартира никакъв градеж. Началото му изумително съответства с влизането на Симеонов в структурите на властта.

Първоначално Валери Симеонов, като недодялан политик в Бургас, оформяше и програмната тактика на СКАТ по същия метод. Тя бе телевизия със засилена провинциална устременост, обхващаща главно Бургас, Кърджали и Варна, като 90% от материалите се правеха и излъчваха от Бургас. През 2014 година обаче Симеонов реши да става народен политик и от този миг последователно стартира да издърпва и малкия екран със себе си към София. На няколко транша и под разнообразни претекстове тойизхвърли на улицата всичките си чиновници в Бургас.

Последната му акция бе преди три седмици, когато Симеонов задължи останалите към момента неизгонени чиновници в морския град да попишат декларация за честност.

Те описаха пред „ Барикада “, че в нея имало стряскащи условия: а) непринудено се задължават, откакто изоставен в миналото малкия екран, или бъдат уволнени от нея, в границите на 5 години да не работят в никакви други медии – нито печатни, нито електронни; б) съгласяват се, че в случай че нарушат горната уговорка, дължат на притежателя обезщетение в размер на пропуснатите от него изгоди от реклами и друга активност. Сума не била посочена, което значи, че притежателят може да им предяви иск и за 300 000 лв. – такава сума бе заложена в прословутите записи на заповеди, които преди години депутатите от „ Атака “ бяха подписвали като залог за честност. Скандалът с тях се разигра обаче чак откакто Валери Симеонов към този момент се беше скарал с водача на партията Волен Сидеров, та неговите пояснения, че точно Симеонов е бил основателят за тези заповеди, останаха съвсем нечути.

Бургаските чиновници на СКАТ описаха пред „ Барикада “, чекатегорично отказали да подпишат сходни заробващи заявления и на секундата вицепремиерът ги уволнил до един. Сред тях има и хора с дребни деца, които остават без прехранване, което е тъкмо в границите на отговорностите на Симеонов като вицепремиер по демографската политика.

По сходен сюжет преди време Симеонов се саморазправи и с първия основен редактор на вестника си „ Десант “ – Катя Касабова. Тя е брачна половинка на един от най-верните му чиновници и в малкия екран, и в този момент в партията НФСБ Валентин Касабов. След като сътвори от нищото вестника и съумя да го направи тиражен народен седмичник, Симеонов я изгони с обяснението, че през главата му разгласила там мемоари на татко му, които имали прекомерно комунистическо звучене. Касабова реши да не подвига звук към случая, с цел да не слага в деликатна обстановка брачна половинка си. Малко след заминаването си за София Симеонов спря и вестника, който също се издаваше от Бургас.



Върху художествения план, който обществено е показан пред оградата на градежа в морския град, СКАТ към този момент даже не е упомената. Сградата ще се назовава „ Резиденция Зорница “, а от останалата информация се схваща, че опасенията на общинските съветници преди 9 години са били изцяло основателни – там са посочени телефони на „ отдел Продажби “.

Божидар Божков

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР