Валери Симеонов, един от лидерите на Обединени патриоти, беше посочен

...
Валери Симеонов, един от лидерите на Обединени патриоти, беше посочен
Коментари Харесай

"Светкавична война" увеличи отново парите за партиите

Валери Симеонов, един от водачите на " Обединени патриоти ", беше посочен като медиатор сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в договарянията за размера на държавната дотация за партиите

© Юлия Лазарова Една от наложените през лятото от ГЕРБ и Движение за права и свободи промени за партийното финансиране падна при дебата за бюджет 2020.ДПС бяха изолирани при приемането на новия размер от 8 лева на глас, само че поисканите от тях неограничени дарения от бизнеса останаха в действие.Гласуването на по-високия размер на дотацията слага още веднъж на дневен ред въпроса за модела на финансирането на партиите Блицкриг (Светкавична война) е термин от военната тактика - разчита се на неочакван удар по съперника с всички вероятни запаси, тъй че той да няма опция да провежда защитата си. Нещо сходно се разигра предходната седмица в Народното събрание при второто четене на Закона за държавния бюджет, когато изненадващо беше признато предлагането на Българска социалистическа партия за нарастване на държавното финансиране на партиите от един на осем лв. за извоюван глас на парламентарните избори. Главните герои в борбата по проблема да се усили ли държавната дотация (БСП и " Обединените патриоти " ) или размерът й да продължи да бъде алегоричен от 1 лева - (ГЕРБ и ДПС) използваха целия си боеприпас от политически и процедурни хватки, с цел да решат въпроса в своя изгода - от взаимни обвинявания в съглашателство сред ръководещите и опозицията от Българска социалистическа партия, през взаимно бламиране на двете оферти (на ГЕРБ за 1 лева дотация и на Българска социалистическа партия - за 8) до изказвания за оказван напън върху ръководещата ГЕРБ от страна на съдружния й сътрудник " Обединени патриоти ". Депутатите се оказаха и в парадоксална обстановка - след спиране на съвещанието за един час да прегласуват отхвърленото преди този момент предложение на Българска социалистическа партия.

Версиите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тези обвинявания родиха няколко разнообразни версии по какъв начин и за какво се стигна до успеха на социалистите в борбата за нарастване на размера на държавната дотация за партиите. От Движение за права и свободи упрекнаха ГЕРБ в колаборация с Българска социалистическа партия и даже преди разискването на предлагането разкриха тактиката на групировката на Борисов - част от депутатите на ГЕРБ да изоставен пленарната зала преди гласуването на текста и по този начин с гласовете на Българска социалистическа партия и " Обединените патриоти " предлагането да мине. ГЕРБ пък използваха тези изказвания на Движение за права и свободи, с цел да поддържат предлагането си за запазването на размера на дотацията. А по-късно оправдаха " преобръщането " си на 180 градуса в интерес на поправката на Българска социалистическа партия със опасност от страна на съдружните им сътрудници да бойкотират приемането на бюджета за идната година, което на процедура означаваше рухване на държавното управление. Версията на социалистите пък беше за предварителни сондажи сред тях и ръководещите за поддръжка на предлагането им, като в ролята на медиатор сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ сочеха Валери Симеонов, водач на НФСБ, една от партиите в " Обединените патриоти ". Бившият вицепремиер призна за " връзка " сред съдружните сътрудници на Борисов и Българска социалистическа партия, само че отхвърли да е заплашвал ГЕРБ с бламиране на бюджета. " Истината е напълно обикновена. Всичко, което се разви в Народното събрание, беше напълно естествено, напълно импровизирано и беше изненадващо за всички ни ", сподели той пред Нова TV и упрекна ГЕРБ в опит " да унищожат " опозицията от Българска социалистическа партия, като ги оставят без държавно финансиране.

Двойната игра на Борисов

Твърде евентуално е министър председателят Борисов да е играл двойствена игра, както нормално постъпва в сходни обстановки. От една страна, е допустимо да е обещавал на съдружните си сътрудници депутатите от ГЕРБ да " подкрепят " предлагането на Българска социалистическа партия за нарастването на дотацията, а от друга - да е разчитал на гласовете на Движение за права и свободи да решат в пленарната зала проблема в интерес на гласувания през лятото невисок размер на държавното финансиране за партиите дружно с приемането на неограничени дарения от бизнеса. В този жанр беше и формалният коментар на Борисов за случилото се в Народното събрание предишния четвъртък. " Пред мен стоеше единствено едно нещо и Владислав Горанов седеше с Валери Симеонов на телефона на спикер - или одобряваме бюджета с направеното от Българска социалистическа партия предложение, или да си търсим болшинство. Защото другата теза пък - предлагането на Движение за права и свободи за финансиране с дарения, слага под риск по-малките политически партии да не могат да намерят финансиране за партийния си живот. Този див популизъм да се оставят партиите без финансиране води до тирания ", сподели той в типичния си жанр да не поема отговорност за решенията, които ръководеното от него държавно управление предлага, а ръководената от него партия гласоподава в Народното събрание. Такъв е казусът и с измененията за финансирането на партиите.

Ефектите от гласуването

Приемането на предлагането на Българска социалистическа партия реализира един директен и няколко по-дългосрочни политически резултата:

#1 Движение за права и свободи най-малко официално изпаднаха в необичаен случай на изолираност

При повторното гласоподаване предлагането на Българска социалистическа партия събра конституционно болшинство от 182 гласа, което за следващ път сподели, че при основни гласувания ръководещите и опозицията реализират сходни позиции. От това " единодушие " бяха изключени депутатите от Движение за права и свободи, които по предписание се изживяват като " политически брокери ", без чиято глоба не може да се гласоподава нищо в Народното събрание. Те бяха " заобиколени " от Българска социалистическа партия и " Обединените патриоти " при неофициалните диалози за нарастването на дотацията и евентуално това беше повода за нервността в мненията им в коридорите на Народното събрание и в пленарната зала - както по време на гласуването, по този начин и в продължение на няколко дни по-късно. Аргументът им е, че не поддържат повишаването на дотацията на 8 лева, тъй като това ще обслужи единствено огромните партии, а сумата за междинните и по-малките партии ще продължи да бъде незадоволителна за покриване на разноските им. Изчисленията обаче демонстрират, че при дотация от 8 лева на глас придвижването ще получи малко над 2.5 млн. лева годишно - сума, задоволителна за мащабите на групировка като Движение за права и свободи. И при двата дебата за партийното финансиране тази година от Движение за права и свободи упорстваха дотацията да е или 10 лева на глас, или 0. Не сработи и тактиката им за " саботиране " на предложенията за размера на дотация в пленарната зала. Движение за права и свободи гласоподава срещу двата текста - на Българска социалистическа партия за 8 лева и на ГЕРБ - за 1 лева, само че това се оказа задоволително единствено да неодобрява двете оферти и да сътвори безпорядък, който обаче докара до приемането на предлагането на социалистите.

#2 Нинова означи победа на парламентарния терен

На фона на загубата на европейските и парламентарните избори и настояванията на опозицията в Българска социалистическа партия за оставка на Корнелия Нинова от лидерския пост в партията с прокарването на предлагането за увеличението на дотацията тя означи победа на парламентарния терен и в този смисъл дали непринудено или " по насила " поддръжката на ГЕРБ за предлагането на социалистите може да се разчете и като мигане към Българска социалистическа партия. Още повече, че социалистите съумяха да прокарат и още едно свое предложение в бюджета за идната година - за 15%-но нарастване на заплатите на обществените служащи, което ще коства 5 млн. лева Освен това с увеличението на държавната дотация на партиите ще се разхлаби финансовата примка, в която социалистите бяха хванати - един път да търсят средства за финансирането на партийния си уред и телевизия, и повторно - да се издължат на страната за надвзетите дотации на стойност 4.3 млн. лева, които Нинова контракти да се заплащат разсрочено.

#3 Дебатът за модела на партийното финансиране стартира още веднъж

Приемането на увеличената държавна дотация сложи още веднъж на дневен ред дебата за модела на финансирането на партиите. Драстичното понижаване на дотацията до 1 лева на глас стана през юли откакто от " Шоуто на Слави " изнесоха информация, че в продължение на години партиите са получавали държавна дотация в доста по-голям размер от този, който им се поставя. И въпреки че партиите нямаха виновност за това, а грешката беше в изчисленията на финансовото министерство, Борисов употребява случая да предложи държавното финансиране да се сведе до 1 лева на глас, мотивирайки се с референдума отпреди три години, иницииран от " Шоуто на Слави ", на който 2.5 млн. души поддържаха точно подобен размер на партийната дотация. Против предлагането на премиера бяха от Българска социалистическа партия, а от " Обединените патриоти " тогава се въздържаха. В очевидно съглашение с ГЕРБ Движение за права и свободи гласоподаваха за дотацията от 1 лева макар възраженията си против този размер, а ГЕРБ поддържаха тяхното предложение партиите да могат да получават безкрайно дарения от физически и юридически лица. Дотогава имаше възбрана обединенията да получават средства от бизнеса, а за физическите лица ограничаването беше до 10 000 лева

Прокарването на тези промени стана в навечерието на локалните избори, което сложи на карта обезпечаването на предизборната акция на Българска социалистическа партия и по-малките обединения. Ударът за тях беше двоен, тъй като също така трябваше да връщат на бюджета и надвзетите средства. За разлика оттогава, когато тези промени бяха признати небрежно и без спор, в този момент Борисов дава обещание окончателното решение по какъв модел да се финансират партиите да се вземе след съществено разискване. " Искам да се върнем още веднъж на дебата какъв брой да е дотацията и правила защо да се харчи. Ако данъкоплатецът ни дава пари за нашата партийна активност, тя би трябвало да е регламентирана - какъв брой за административен уред, какъв брой за офиси, за семинари, за интернационална активност ", сподели Борисов. И добави, че ще предложи по време на избори държавните БНР и Българска национална телевизия да са безвъзмездни за всички политически партии. Според депутати от ГЕРБ разискването на въпроса с финансирането ще стартира при започване на идната година.

Натиск за смяна на признатия през лятото модел на финансиране на партиите пристигна и от европейски институции. Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в свое мнение предложи да се анулира решението за държавното финансиране на партиите в размер на 1 лева, както и да се отстрани опцията обединенията да получават дарения от бизнеса. С измененията, изключително в частта за неограниченото финансиране от юридически лица, се занимава и антикорупционната мониторингова конструкция към Съвета на Европа - Група страни против корупцията (GRECO), която изиска от Министерството на правораздаването мнение кое е наложило да се трансформират разпоредбите за финансирането на партиите и разрешаването на безкрайно приемане на средства от бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР